FAEI.cz: Kazítka, způsobující poruchu ve spotřebičích, neuvidíte, ale jsou tam

18.03.2019 11:16

Výrobci televizorů, praček, fénů nebo mobilních telefonů se dušují, že do svých spotřebičů nemontují žádná speciální kazítka, jejichž smyslem je porouchat přístroj, a přimět tak zákazníka, aby si koupil nový. Jenže podle průzkumu projektu Opravme Česko se více než 75 procent dotázaných setkalo s tím, že se zejména elektrické výrobky rozbijí krátce po konci záruční lhůty. Zákazníci jsou přesvědčeni, že nejde o náhodu, ale o cílenou metodu.

FAEI.cz: Kazítka, způsobující poruchu ve spotřebičích, neuvidíte, ale jsou tam
Foto: FAEI
Popisek: Finanční a ekonomické informace - logo

„Kazítko není žádná konkrétní součástka, ale celý soubor výrobních postupů, volba materiálů, nekvalitní konstrukce výrobku. To ho předurčuje ke krátké životnosti,“ řekl v rozhovoru pro Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz) Jan Charvát, zakladatel webu Opravárna a předseda nově založeného spolku Opravme Česko.

Uvedl, že se opraváři setkávají hlavně s nekvalitní konstrukcí, používání nýtů namísto šroubů, nedostupností náhradních dílů a schémat. „Ale od našich opravářů máme také informace například o televizích, kde je kondenzátor přímo vedle tepelného zdroje, což ho po čase zaručeně zničí. Přitom by mohl být umístěn kdekoliv jinde. To už je na pováženou,“ uvedl Charvát.

Celý rozhovor Janem Charvátem si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…