FAEI.cz: Majetek před nenasytnou exmanželkou ochrání svěřenský fond

24.04.2017 10:57

Čím více bývalý manžel vydělává, tím více exmanželka chce. Model, který je častý, ale o kterém se nesluší veřejně příliš mluvit. Řešením může být založení svěřenského fondu. Majetek ve fondu je z právního pohledu vlastně ničí, říká v rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI.cz) místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala, který jim rozhodně netleská, ale připouští, že zakladatele fondu skutečně kryjí.

FAEI.cz: Majetek před nenasytnou exmanželkou ochrání svěřenský fond
Foto: archiv R. Fiala
Popisek: Roman Fiala

„Podstata svěřenského fondu je, že něco je ničí. Státní zástupci tvrdí, že tudy odcházejí nelegální peníze. Jinak asi neumím s právní argumentací úplně přesně říci, co se mi na nich nelíbí. Instinktivně se mi ale na nich nezdá právě ta jejich podstata, že to, co se vloží do svěřenského fondu, je ničí,“ řekl Fiala v rozhovoru.

Připustil, že svěřenské fondy určitě ochrání ty, které ho založí a vloží do něho majetek. „V souvislosti s dědictvím se ale ukazuje, že pokud někdo majetek dá do svěřenského fondu, tak ten se dostane úplně mimo režim dědictví. Fond běží dál a majetku ve fondu se dědictví vůbec, nijak netýká. Je úplně vyňat z majetku zemřelého. Majetek dědí ten, pro koho byl fond zřízen,“ dodal.

V rozhovoru se místopředseda Nejvyššího soudu také vyjadřuje pro zrušení společného jmění manželů jako automatické povinnosti ze zákona: „Mnozí otázku majetkového uspořádání vnímají jako zpochybnění vztahu. Proto by situaci značně usnadnilo, kdyby zákon stanovil, že lidé si před uzavřením manželství musí zvolit, jak bude jejich majetek uspořádán.“

Celý rozhovor s Romanem Fialou si můžete přečíst zde. Tématem týdne FAEI.cz jsou svěřenské fondy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…