FN Hradec Králové: 60. výročí první transplantace ledviny v Československu

10.09.2022 8:40 | Tisková zpráva

Konference připomene 60. výročí první transplantace ledviny v Československu, kterou provedli lékaři ve FN HK

FN Hradec Králové: 60. výročí první transplantace ledviny v Československu
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Ve Výukovém centru Lékařské fakulty UK v areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové se 5.října 2022 uskuteční 56. pracovní den České nefrologické společnosti společně s 2. edukačním dnem České transplantační společnosti. 

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí
Odborná akce bude věnována loňskému 60. výročí první transplantace ledviny v někdejším Československu, kterou provedli lékaři ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Od té doby transplantace ledviny v České republice pomohla tisícovkám pacientů.

První transplantace ledviny se v tehdejším Československu uskutečnila koncem listopadu 1961 ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, kdy lékaři transplantovali ledvinu šestnáctileté dívce. Dívka i přes maximální lékařskou péči zemřela po 16 dnech na infekci. První úspěšná transplantace se podařila o téměř pět let později lékařům v nynějším Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze

„Celý obor prošel obrovským vývojem, zlepšilo se přístrojové vybavení i možnosti použití léčiv. Mezioborové Transplantační centrum FN HK provádí ročně čtyřicet transplantací ledvin a jejich počet meziročně zvolna narůstá,“ uvedl vedoucí lékař Mezioborového transplantačního centra FN HK doc. MUDr. Igor Guňka.

Odbornou akci pořádají společně Česká nefrologická společnost a Česká transplantační společnost, ve spolupráci s Katedrou interních oborů Lékařské fakulty UK v Hradci Králové. Během dne vystoupí se svými přednáškami odborníci z celé České republiky. Program je rozdělen do čtyř sekcí – vize, oslava, praxe a projekty. 

FN HK zajišťuje transplantační program v celém rozsahu, včetně dárcovského programu, přípravy a zařazení pacientů na čekací listinu, vlastní transplantační výkon a navazující pooperační péči, až po dlouhodobé sledování příjemců ledviny. Nyní je v péči FN HK více než 400 pacientů s funkční transplantovanou ledvinou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…