FN Hradec Králové: Přes 2200 operací robotickým systémem da Vinci Xi

15.09.2022 14:12 | Tisková zpráva

Lékaři Fakultní nemocnice Hradec Králové provedli více než 2200 operací robotickým systémem da Vinci Xi. První robotická operace se v hradecké nemocnici uskutečnila v lednu 2016, postupně se oblasti používání sytému rozšiřují i do dalších operačních oborů a nemocnice uvažuje o možnostech pořízení druhého robotického systému.

FN Hradec Králové: Přes 2200 operací robotickým systémem da Vinci Xi
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Robotický systém nyní nemocnice využívá kromě urologických operací také na chirurgické, gynekologické či kardiochirurgické operace. „Za více než šest let provozu se jednoznačně potvrdilo, že robotem asistované operace jsou pro pacienty šetrnější, objevuje se méně komplikací a také se daří zkracovat délku hospitalizací pacientů po provedených výkonech,“ uvedl přednosta Urologické kliniky FN HK prof. MUDr. Miloš Broďák Ph.D.

Například u jedné z nejčastěji robotem asistované operace, operace prostaty, se podařilo zkrátit délku hospitalizace pacientů ze sedmi na tři dny, operovaní pacienti také při použití této metody ve většině případů nepotřebují péči na jednotce intenzivní péče. Počet robotických operací se v posledních letech ve FN HK pohybuje nad čtyřmi stovkami ročně. „Počet operací se nám podařilo na srovnatelné úrovni s předchozími roky udržet i během omezení v souvislosti s COVID-19, kdy mnoho plánovaných operací bylo nutné odložit,“ uvedl prof. Broďák.

Mimořádnou příležitost vyzkoušet si práci s robotickým systémem bude mít 30. září 2022 také veřejnost. Od 12:00 do 16:00 hodin bude robotický systém umístěn v přízemí Výukového centra Lékařské fakulty UK v Hradci Králové v areálu FN HK. Na místě budou přítomni zástupci společnosti Synektik, dodavatel technologie da Vinci, a také lékaři, kteří se systémem pracují. Následně od 17:00 hodin bude možnost si vyzkoušet robotický systém v rámci programu připravovaného u příležitosti celorepublikové akce Noc vědců.

Robotický systém da Vinci Xi je víceramenný operační systém, který simuluje pohyby lidských rukou v těle pacienta. Lékař sedí u ovládací konzole a ovládá pracovní ramena robota. Ty miniaturními vpichy provádějí vlastní operační výkon. V České republice tento robot pomáhá operovat pacienty již na dvanácti pracovištích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…