FN Hradec Králové otevřela na porodnické a gynekologické klinice unikátní výzkumné ultrazvukové pracoviště

29.01.2022 15:06 | Tisková zpráva

Unikátní výzkumné ultrazvukové pracoviště, které je první svého druhu v České republice, otevřela Fakultní nemocnice Hradec Králové na své porodnické a gynekologické klinice.

FN Hradec Králové otevřela na porodnické a gynekologické klinice unikátní výzkumné ultrazvukové pracoviště
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Pracoviště je využívané na výzkumné projekty zaměřené na tzv. „velké porodnické syndromy“, které jsou jedním z problémů současného porodnictví. Mezi tyto syndromy patří například předčasný porod, předčasný odtok plodové vody či preeklampsie. 

Anketa

Máte důvěru v prof. Jiřího Berana?

91%
5%
hlasovalo: 24034 lidí

„Nová laboratoř umožní rozšířit portfolio výzkumných projektů, do kterých jsou již nyní zapojeny stovky těhotných žen z celé České republiky, ale také i mezinárodní spolupráci v oblasti ultrazvukového výzkumu v perinatologii,“ uvedl prof. MUDr. Marian Kacerovský, Ph.D. z Porodnické a gynekologické kliniky FN HK. Výzkum v této oblasti je mimořádně důležitý, protože „velké porodnické syndromy“ postihují zhruba každé desáté těhotenství.

Laboratoř je vybavená nejkvalitnějším dostupným ultrazvukových přístrojem. Výzkumná infrastruktura byla pořízena z prostředků Ministerstva zdravotnictví ČR v rámci institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace.

„Přístroj nabízí nejmodernější zobrazovací technologie umožňující strukturální a funkční vyšetření plodu na nejdetailnější možné úrovni. Absence ultrazvukového přístroje určeného pouze pro výzkum byla významným omezením a limitací pro řadu důležitých výzkumných projektů,“ uvedla doc. MUDr. Ivana Kacerovská Musilová, Ph.D., která se ultrazvukovému výzkumu v perinatologii systematicky věnuje od roku 2010 a výsledky její práce byly publikovány i v nejprestižnějších mezinárodních časopisech.

Jedním z cílů výzkumných projektů v oblasti perinatologie ve Fakultní nemocnici Hradec Králové je díky ultrazvukovým vyšetřením odhalit změny, které by mohly upozorňovat na následné riziko rozvoje předčasného porodu, přítomnosti zánětu/infekce či jiných těhotenských komplikací.

Fakultní nemocnice Hradec Králové řeší každoročně řadu významných vědeckých projektů. Například loni projekt věnující se stanovování přítomnosti bakterií v plodové vodě získal v rámci soutěže Transfera Technology Days třetí místo. Nová metoda umožní v řádu několika hodin určit přítomnost konkrétních bakterií v plodové vodě a umožní nasadit účinnou léčbu antibiotiky a snížit dopady zánětu na poškození plodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…