FN Olomouc: Přijďte darovat plazmu, aktuálně chybí

23.09.2019 21:44

Prázdninové měsíce jsou každoročně na Transfuzním oddělení Fakultní nemocnice Olomouc spojeny se zvýšenou potřebou krve. Pravidelní dárci odjíždějí na dovolené, mnozí po návratu z ní nemohou darovat, naopak spotřeba transfuzních přípravků v důsledku letních aktivit a častějších dopravních nehod stoupá. Po konci léta se však transfuzní stanice potýká s jiným problémem - akutním nedostatkem plazmy. A prosí proto i touto cestou dárce, aby přišli pomoct.

FN Olomouc: Přijďte darovat plazmu, aktuálně chybí
Foto: fnol.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Olomouc - logo

Po celé prázdniny se pracovníkům Transfuzní stanice FN Olomouc dařilo splnit nelehký úkol a udržet na dostatečné úrovni zásoby krve. Tím, že ale vypadla řada dárců, se tak muselo dít na úkor potenciálních dárců plazmy. „Ta má přitom obrovskou výhodu ve své snazší skladovatelnosti, protože je uchovávána šest měsíců v takzvané karanténě a teprve po dalším vyšetření dárce je uvolněna pro pacienty. Plazma je šokově zmražena na mínus 70 stupňů Celsia, poté může být až tři roky uložena při mínus 25 stupních a po celou dobu je připravena pro pacienty. Oproti tomu červené krvinky lze skladovat pouhých 42 dní,“ vysvětluje referentka náboru dárců krve olomoucké fakultní nemocnice Lucie Vybíralová.

Od začátku roku vydalo Transfuzní oddělení největšího zdravotnického zařízení na střední Moravě bezmála čtyři tisíce transfuzních přípravků vyrobených z plazmy, během prázdnin to bylo 1143 takových přípravků. Část plazmy se navíc přidávala i do dalších transfuzních přípravků a velká její část byla také použita v podobě léků pro pacienty, kteří jsou mnohdy na této léčbě závislí. „Naše nemocnice má uzavřeny velmi přísné smlouvy, a abychom dostali léky vyrobené z plazmy pro své pacienty, musíme nejprve tuto surovinu dodat,“ upozorňuje Vybíralová.

Odběr plazmy je podle jejích slov o něco časově náročnější, proto jej ne každý dárce může absolvovat. „Odběr plné krve trvá v průměru pět až šest minut, u plazmy je to zhruba tři čtvrtě hodiny. Vzhledem k tomu, že značná část možných dárců míří do soukromých center, kde jsou finančně motivováni, tak nejen naše nemocnice, ale i ty okolní se následně potýkají s nedostatkem dárců, kteří by mohli přispět k záchraně konkrétního pacienta právě v našich nemocnicích. Prosíme proto všechny z vás, kdo můžete, máte alespoň 55 kilogramů a dobrý žilní systém, abyste nám zavolali na telefonní čísla 800 888 529, 588 442 236 nebo 588 442 272 a objednali se na odběr plazmy,“ vyzývá všechny dobrovolné dárce se srdcem na pravém místě Lucie Vybíralová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…