FNUSA: Svatoanenští ortopedi provedli unikátní implantaci lopatky vč. ramenního kloubu poprvé v ČR

18.05.2018 8:50

15.5.2018 byla na I. ortopedická klinice Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně provedena unikátní operace – implantaci lopatky, vč. ramenního kloubu. V ČR nebyla zatím obdobná operace lopatky provedena. Operaci vedl přednosta I. ortopedické kliniky, MUDr. Tomáš Tomáš, Ph.D. se svým týmem.

FNUSA: Svatoanenští ortopedi provedli unikátní implantaci lopatky vč. ramenního kloubu poprvé v ČR
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

V péči svatoanenských ortopedů je 23 letý pacient, kterému před rokem odstranili celou lopatku pro nádor. Jedná se o levou končetinu s těžkým funkčním omezením a těžkým kosmetickým defektem. Rameno nemá svoji konturu, funkce ramenního kloubu je nulová, protože hlavice pažní kosti se nemá o co opřít. Vzhledem k věku pacienta a funkčnímu omezení bylo rozhodnuto o rekonstrukci. Jediným možným způsobem byla náhrada lopatky vč. ramenního kloubu.

„Operace trvala 3 hodiny, jednalo se o složitou operaci, navíc v ČR jedinečnou. Bylo nutné vypreparovat zádový sval a jím překrýt umělou lopatku,“ sdělil Tomáš Tomáš a doplnil: „Náhrada lopatky byla pro pacienta vyrobena na míru, je z titanu a postříbřená z důvodu minimalizace infekce. Je vyrobena pomocí 3D tisku.“

„Svatoanenská ortopedie je specifická tím, že zde léčíme nádorové onemocnění pohybového aparátu. Tato problematika se řeší v republice pouze ve FNUSA a v Praze,“ sdělil Martin Pavlík, ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Přirozená spádová oblast pro FNUSA je tedy Morava a část Čech. Řešíme zde také vážné případy onkologicky nemocných dětí, protože svatoanenská nemocnice má školený personál, vybavení, instrumentária a protetiku. Děti mladší pěti let jezdí ortopedi operovat do dětské nemocnice, především kvůli anestezii, která je u takto malých dětí velmi specifická.


náhrada lopatky


RTG po implantaci lopatky a ramenního kloubu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…