Fakulta ČVUT umožní středoškolákům stát se na den fyzikem

30.03.2017 13:03

Více než šedesát přihlášených středoškoláků a středoškolaček se v pátek 7. dubna na semináři nazvaném Staň se na den částicovým fyzikem seznámí s hlavními myšlenkami standardního modelu elementárních částic popisujícího mikrosvět. Poznají také postupy, které se využívají při zkoumání základních vlastností hmoty. Seminář s experimentem pořádá katedra fyziky Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI) ve spolupráci se sekcí Jednoty českých matematiků a fyziků, EPS Young Minds Prague.

Fakulta ČVUT umožní středoškolákům stát se na den fyzikem
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Seminář bude zahájen v hlavní budově fakulty (Břehová 7, Praha 1) v 9.30 hodin. Studenty zde čekají přednášky z částicové fyziky, na ně pak naváže praktické cvičení. Středoškoláci si vyzkouší postupy spojené s objevy nových částic a budou analyzovat reálná data z experimentů ALICE a ATLAS na urychlovači LHC v CERNu. Experiment se bude paralelně konat na dalších sedmi partnerských univerzitách a laboratořích, mj. na univerzitě v Římě, na finské univerzitě v Jyväskylä, na brazilské univerzitě v Sao Paulo a Brookhavenské národní laboratoři v USA.

„V částicové fyzice zůstává nezodpovězeno stále mnoho otázek. Například jaké je složení temné hmoty, která tvoří většinu hmotnosti Vesmíru nebo z čeho se skládá spin proton,“ uvedla RNDr. Jana Bielčíková, Ph.D., z Ústavu jaderné fyziky AV ČR, jedna z přednášejících na semináři. Dodala, že právě pro pochopení přesného chování kvarků a gluonů v protonu se v USA připravuje výstavba velkého urychlovače Electron-Ion – Collider. Do tohoto projektu jsou zapojeni i čeští vědci a vědkyně. Na závěr semináře se všechny zúčastněné instituce spojí s CERNem prostřednictvím videokonferenční technologie VIDYO a porovnají si svoje výsledky, o kterých budou vzájemně s experty z CERNu diskutovat.

Den částicovým fyzikem tradičně organizuje FJFI ve spolupráci s Mezinárodní skupinou pro popularizaci částicové fyziky IPPOG, Evropskou fyzikální společností EPS a CERNem. Jedná se o mezinárodní projekt „International Masterclasses", který zajišťují vědci z 210 univerzit a laboratoří v 53 zemích světa. Umožňuje středoškolákům pracovat bok po boku s vědci a získat představu, jak funguje moderní výzkum ve fyzice částic. Každý rok se experimentu zúčastní více než 10 000 studentů z celého světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…