Filharmonie Hradec Králové: Ohlédnutí za rokem 2023

15.12.2023 19:02 | Tisková zpráva

Koncerty pro publikum v sále i pro davy návštěvníků pod širým nebem, koncertování v Hradci Králové i v zahraničí, hudební díla složená před staletími i v loňském roce. Koncerty přenášené pomocí televizních kamer i rozhlasových mikrofonů. Ale také změna na pozici ředitele, nové výzvy a příležitosti. Jaký byl rok 2023 ve Filharmonii Hradec Králové?

Filharmonie Hradec Králové: Ohlédnutí za rokem 2023
Foto: fhk.cz
Popisek: Filharmonie Hradec Králové

Blížící se konec roku bývá příležitostí k ohlédnutí a rekapitulaci uplynulých dvanácti měsíců. Ve Filharmonii Hradec Králové to letos platí tím spíše, že zde v roce 2023 proběhla jedna zásadní změna, kdy z důvodu dosažení důchodového věku opustil pozici ředitele FHK téměř po 23 letech svého působení Václav Derner a vedení organizace se ujal Vladimír Šrámek. Taková změna bývá spojená s novými impulzy a novým nasměrováním, ale také se závazkem vůči publiku a jeho očekáváním.

Tím, co se v jednotlivých letech a sezónách v královéhradecké Filharmonii nemění je poslání přinášet publiku z města a regionu symfonickou orchestrální hudbu, navíc v dramaturgicky vyváženém poměru děl tuzemských a mezinárodních a v pestrém zastoupení skladatelských slohů. Nejinak tomu bylo i letos a posluchači hlavních řad předplatného, Bílé a Žluté, si ve dvanácti abonentních a několika dalších mimořádných koncertech jistě přišli na své nejen při poslechu hudby, ale také při sledování uměleckých výkonů hudebníků, dirigentů a sólistů, kteří přijali nabídku vystupování na pódiu zdejšího koncertního sálu. Pozornost si zaslouží projekt Filharmonie plná mládí završený dvěma březnovými koncerty, při nichž za notovými pultíky usedli vedle zkušených hráčů orchestru žáci základních uměleckých škol, aby si vyzkoušeli, co obnáší fungování symfonického tělesa. Sluší se poznamenat, že žáci ZUŠ si s nároky profesionálního prostředí i dirigenta poradili bravurně a oba koncerty se u posluchačů setkaly se srdečným a vřelým přijetím.

Jednou z oceňovaných dovedností orchestru FHK je zaměření na crossoverové hudební projekty, tedy takové, ve kterých se zvukové a interpretační možnosti symfonického tělesa propojují s hudbou jiných žánrů. V uplynulém roce tak filharmonici z Hradce Králové mimo jiné doprovázeli na turné kapelu Lucie, Janka Ledeckého nebo hráli se swingovým uskupením Blue Star, při dubnovém koncertu, pořádaném ve spolupráci s Českým rozhlasem v rámci výročí 100 let od jeho založení. Unikátním projektem, byl prosincový koncert kapely Razam s Ivou Marešovou a orchestrem Filharmonie Hradec Králové, který byl živě vysílán televizí Noe. Ostatně na příznivce žánrových přesahů v hudbě pamatuje Filharmonie Hradec Králové s nabídkou ucelené abonentní řady s označením Modrá.

Zmíněné jubileum Českého rozhlasu nebylo jediné, které se v sále Filharmonie slavilo. Z dalších to byl například květnový koncert Laco Déczi 85 k půlkulatému životnímu jubileu tohoto mezinárodně uznávaného jazzového trumpetisty, nebo prosincový koncert Jiří Pavlica 70 při kterém společně vystoupili muzikanti souboru Hradišťan a orchestru Filharmonie Hradec Králové. Dalším oslavencem byla v říjnu Sudetská filharmonie Józefa Wiłkomirského z polského Valbřichu, partnerského města Hradce Králové, která se v rámci spolupráce představila královéhradeckému publiku, aby zde zároveň oslavila 45 let od svého založení.

To, že čas nejen přináší, ale také bere připomnělo 16. května poslední rozloučení se Soňou Červenou v katedrále Svatého Ducha. Adagiettem z Mahlerovy Symfonie č. 5 se filharmonici rozloučili s touto operní pěvkyní a mecenáškou umění, která byla známá také svým srdečným vztahem k Hradci Králové i zdejší Filharmonii. Kromě několika nahrávek a koncertů s orchestrem FHK je známá svou osobní angažovaností pro dostavbu mistrovských varhan v sále FHK. Nejen že se stala tváří Nadačního fondu Varhany pro Filharmonii Hradec Králové, ale sama také stavbu nástroje významnou částkou podpořila. Je již zpečetěno, že jméno Soni Červené ponese koncertní sál FHK od roku 2025.

Přelom října a listopadu patřil ve Filharmonii festivalu Hudební fórum Hradec Králové. Ten přináší posluchačům do sálu na Eliščině nábřeží díla soudobé světové orchestrální hudby, která si již vydobyla pozitivní přijetí, v mnoha případech také ocenění, na mezinárodní hudební scéně. Všechny koncerty živě přenášel Český rozhlas na stanicích Vltava a D-dur. Nutno předeslat, že v příštím roce se chystá již dvacátý ročník tohoto unikátního festivalu. Náměstkyně primátorky pro oblast kultury a cestovního ruchu Ilona Dvořáková dodává: „Festival Hudební fórum Hradec Králové patří mezi významné kulturní události zařazené a podpořené městem Hradec Králové v rámci cyklu Calendarium regina. Nejen tento festival, ale i další projekty Filharmonie Hradec Králové mají naši podporu, jak proto, že přináší kulturní hodnoty obyvatelům našeho města, tak i proto, že naše město reprezentují i za hranicemi regionu i naší republiky.“

Velkého ohlasu a vděčného přijetí hradeckého publika se i letos dostalo dvěma letním Open Air koncertům FHK. Červnový koncert na Malém náměstí uspořádala Filharmonie jako poděkování za uplynulou 45. koncertní sezónu. Společně se symfonickým orchestrem vystoupila zpěvačka Dasha a kapela Pajky Pajk Quintet Martina Kumžáka. V srpnu potom pozvala Filharmonie posluchače ke své 46. sezóně koncertem El fuego latino na náplavce Eliščina nábřeží. Výběr latinskoamerických skladeb s živými rytmy, příjemné počasí letního večera, orchestr FHK a ohromný zájem publika – tyto ingredience vytvořily neopakovatelnou atmosféru a hudební zážitek, na který se hned tak nezapomene.

Loni započatý projekt Nahraní se v tomto roce stal již nedílnou součástí programu královéhradecké Filharmonie. Jde o rozšíření nabídky hudebních žánrů o koncerty kapel hrajících jazz, folk, šansony apod., koncerty písničkářů, ale také autorská čtení, nebo talk show. Tyto události se konají v klubovém prostředí kavárny v suterénu budovy FHK.

A jak hodnotí rok 2023 v královéhradecké Filharmonii její šéfdirigent Kaspar Zehnder? „Můžeme se ohlédnout za významným rokem, který byl charakterizován především změnou ředitele, přechodem od Václava Dernera k Vladimíru Šrámkovi, ale také důležitými personálními rozhodnutími v orchestru. Kvalita orchestru, která je naší hlavní prioritou, se dále zvyšovala. Můžeme se ohlédnout za mnoha hudebními vrcholy: Novoroční koncert s Marion Grange a Wolfgangem Reschem, Mendelssohnův houslový koncert s Jiřím Vodičkou, El fuego latino na náplavce, úryvky z Prodané nevěsty a listopadové provedení Mahlerovy Symfonie Vzkříšení byly zážitky, které mi udělaly mimořádnou radost a jistě se stanou trvalými vzpomínkami.“

V roce 2024 se Filharmonie Hradec Králové, stejně jako mnoho dalších hudebních institucí, chystá slavit Rok české hudby. Jen do konce současné 46. koncertní sezóny je připraveno několik koncertů, do jejichž programů se promítají významná životní jubilea Bedřicha Smetany, Josefa Suka a dalších.

„Pro mě osobně i pro mé kolegy byl rok 2023 samozřejmě rokem velkých změn a další důležité úkoly a výzvy se nám rýsují i v roce příštím. Věřím ale, že se nám ve Filharmonii společně daří vše nastavit tak, abychom nadále přinášeli krásné hudební zážitky našim současným posluchačům, a současně dokázali přinést radost z hudby také těm, kteří nás zatím sledují z povzdálí. Tu radost všem přeji jak o blížících se vánočních svátcích, tak v celém příštím roce.“ uzavírá svým přáním Vladimír Šrámek, ředitel Filharmonie Hradec Králové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…