Finanční správa: Letos bylo podáno rekordních 2,9 milionu přiznání k dani z příjmů

05.07.2023 16:13 | Tisková zpráva

Finanční správa přijala v letošním roce celkem 2 888 941 daňových přiznání, což zhruba o 100 tisíc překonalo loňský výsledek. Z celkového počtu bylo 66 % přiznání podáno elektronicky.

Finanční správa: Letos bylo podáno rekordních 2,9 milionu přiznání k dani z příjmů
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Poslední termín pro podání daňového přiznání do 3. července 2023 platila pro poplatníky, za které podává přiznání daňový poradce nebo advokát nebo kteří mají zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem.

Finanční správa letos poprvé obdržela více daňových přiznání podaných v elektronické (66 %) než v listinné podobě (34 %). K významnému nárůstu došlo především z důvodu rozšíření okruhu osob, kterým byla ze zákona zřízena datová schránka. U nich finanční správa letos mimořádně bez uplatnění sankcí tolerovala elektronická podání daňových přiznání až do 2. června 2023, tedy o měsíc déle.

graf

„Více než povinné elektronické podání daňového přiznání poplatníky s datovou schránkou zřízenou ze zákona nás těší stále rostoucí obliba online finančního úřadu MOJE daně mezi uživateli. Letos tento komfortní nástroj využilo ke splnění svých daňových povinností už 200 tisíc lidí, což je dvakrát více než loni,“ říká generální ředitelka finanční správy Simona Hornochová a dodává:

„Průběžně se snažíme u online úřadu pracovat také se zpětnou vazbou, při loňském interním šetření bylo díky tomu s jeho fungováním spokojeno 7 z 8 aktivních uživatelů. Kromě uživatelsky přívětivého rozhraní oceňují především funkci předvyplnění přiznání a návodného průvodce celým procesem vyplnění a podání přiznání.“

graf

Z celkového počtu daňových přiznání se bezmála 2,4 milionu týkalo fyzických osob a přes 500 tisíc osob právnických. Fyzické osoby využily elektronické podání ve zhruba 59 % případů, právnické osoby podávají daňové přiznání elektronicky dlouhodobě takřka ve 100 % případů (letos 99 % podání). Aktuální data ke 4. červenci 2023 ještě nejsou zcela finální, neboť bez sankce za opožděné podání lze daňové přiznání podat ještě pět pracovních dnů po zákonné lhůtě.

graf

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…