Flora Olomouc: Největší papoušek světa, evropské unikáty i světové premiéry. Exota Olomouc začíná už zítra

12.10.2023 22:03 | Tisková zpráva

V celé Evropě žije těchto papoušků jen zhruba deset a jeden – extrémně vzácný amazoňan žlutokrký v modré mutaci bude tento týden od 13. do 15. října k vidění na výstavě Exota Olomouc 2023 na Výstavišti Flora Olomouc.

Flora Olomouc: Největší papoušek světa, evropské unikáty i světové premiéry. Exota Olomouc začíná už zítra
Foto: flora-ol.cz
Popisek: Výstaviště Flora Olomouc - logo

Tradiční mezinárodní výstava exotického ptactva se sem vrací po pěti letech ve velkém stylu. Návštěvníci se mohou těšit na řadu unikátů, mnohé budou veřejně k vidění vůbec poprvé. A to v rámci celého světa. Vystavený bude i největší papoušek na světě – ara hyacintový přezdívaný modrý král zelené Brazílie.

„Výstava Exota Olomouc patří svým rozsahem a významem mezi největší akce svého druhu v Evropě. Letos se počet vystavených ptáků pohybuje kolem čtyř tisíc. Exota Olomouc je bezpochyby pojem, který je mezi chovateli a milovníky exotického i okrasného ptactva známý na celém světě přes čtyřicet let. Dříve se tato výstava – a budeme v tom od letošního roku opět pokračovat – pořádala co dva roky,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Středobodem výstavy je největší pavilon A, kde lidé najdou hlavní expozici papoušků. Dominovat jí bude velká voliéra s hejnem zhruba padesáti pestrobarevných ptáků. Právě v pavilonu A bude k vidění i jeden z nejvzácnějších ptáků výstavy amazoňan žlutokrký v modré mutaci.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29497 lidí

„Díky spolupráci s chovateli z celé Evropy se nám do Olomouce podařilo dostat mnoho unikátů. Někteří tito ptáci nebyli ještě nikdy a skutečně nikde na celé planetě vystavení. Na Výstavišti Flora Olomouc budou mít na výstavě Exota Olomouc 2023 světovou premiéru,“ uvedl Jan Sojka, ředitel výstavy z Českého svazu chovatelů – základní organizace Exota Olomouc. Ta výstavu pořádá spolu s Výstavištěm Flora Olomouc.

V přístavbě pavilonu A – jak v přízemí, tak v 1. patře – se pak odehraje velké Mistrovství ČR exotických ptáků. Chovatelé na něj dovezu na tisíc ptáků.

„Pavilon E bude patřit expozici tukanů, v pavilonu G jsme připravili Expozice exotických bažantů, vodních ptáků a holubů. Na exotické ptactvo se lidé mohou těšit také ve sbírkových sklenících. Tady bude v tom nejpřirozenějším prostřední umístěna Expozice drobných exotických ptáků,“ přibližuje Jan Sojka, ředitel výstavy.

Výstava Exota Olomouc se na Výstavišti Flora Olomouc koná od pátku 13. do neděle 15. října. Otevřena je v pátek a v sobotu od 8 do 18 hodin a v neděli od 8 do 17 hodin.

„Cenově zvýhodněné vstupenky jsou k dostání na webu Výstaviště Flora Olomouc (ZDE), návštěvníci je v době konání akce seženou i přímo na pokladnách. Ty budou umístěny v jednotlivých pavilonech a sklenících, kde se výstava Exota Olomouc 2023 koná,“ uvedl Michal Poláček, tiskový mluvčí Výstaviště Flora Olomouc.

Bezplatné velkokapacitní parkoviště je zajištěno

Výstaviště Flora Olomouc pro návštěvníky výstavy Exota Olomouc 2023 stejně jako u jiných výstav zajistilo bezplatné parkování v docházkové vzdálenosti od svého areálu. Jde o velkokapacitní parkoviště P6 u nákupní Galerie Šantovka (GPS 49.5878031N, 17.2617942E). A byť aktuálně v Olomouci dopravu komplikuje uzavírka části vnitřního obchvatu (ulice Pražská, Foersterova a Albertova), cest sem vede hned několik.

Objízdné trasy se týkají řidičů, které na výstavu Exota Olomouc 2023 a parkoviště P6 míří po dálnici D35 ze směru od Litovle a Mohelnice a také po silnici od Topolan.

„Nejdůležitější je při příjezdu po D35 sjet na západní obchvat Olomouce. A to hned na prvním kruhovém objezdu na kraji Olomouce ve směru na Ostravu a Brno,“ uvedl Jiří Svačinka, provozní ředitel a místopředseda představenstva Výstaviště Flora Olomouc.

Ze západního obchvatu je možné přes EXIT 267 zamířit k centru Olomouce po ulici Brněnská. Z ní je potřeba u Hotelového domu najet ve směru na Opavu a Přerov na ulici Velkomoravská. Z ní pak už vede odbočka ke galerii Šantovka a k parkovišti P6.

Pro ty, kteří do Olomouce přijedou od obce Topolany, se vyplatí pokračovat směrem k centru Olomouce po třídě Míru a zde u restaurace Avion odbočit doprava na ulici Neředínská a dál pokračovat po ulici Okružní a Hraniční. Ta ústí do Brněnské ulice.

Rozdělení expozic Exota Olomouc 2023:
Pavilon A: Expozice papoušků
Přístavba pavilon A (přízemí a 1. patro): Mistrovství ČR exotických ptáků
Pavilon E: Expozice tukanů
Sbírkové skleníky: Expozice drobných exotických ptáků
Pavilon G: Expozice exotických bažantů, vodních ptáků a holubů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…