Fond dalšího vzdělávání: Projekt „Podpora cizincům“ využilo přes 400 cizích státních příslušníků

06.12.2017 16:03

Více než 400 cizích státních příslušníků dosud využilo projekt ,,Podpora cizincům“, který se zaměřuje na podporu začleňování migrantů na pracovní trh. Zaměstnání si dosud našlo 34 procent z nich. Cílem projektu je zvýšení zaměstnatelnosti a zmírňování jazykových, sociokulturních, administrativních a dalších bariér cizinců při vstupu na trh práce. Partnerem projektu je Úřad práce České republiky.

Fond dalšího vzdělávání: Projekt „Podpora cizincům“ využilo přes 400 cizích státních příslušníků
Foto: Fond dalšího vzdělávání
Popisek: Fond dalšího vzdělávání

Projekt se uskutečňuje ve čtyřech krajích – téměř polovina účastníků je z Prahy, čtvrtina z Jihomoravského kraje a pětina z kraje Moravskoslezského. Účastníci ze Středočeského kraje tvoří osm procent účastníků projektu. Cílovou skupinou projektu jsou uchazeči a zájemci o zaměstnání - cizinci a také osoby ekonomicky neaktivní. Uchazečů o zaměstnání - cizinců z tzv. třetích zemí a EU mimo Slovenska bylo ke konci letošního září celkem evidováno 3 371. Získání práce cizincům ztěžuje především jejich nízká orientace na tuzemském trhu práce a nedostatečná úroveň českého jazyka. Znají pouze základy jazyka nebo mají špatnou psanou češtinu či silný přízvuk, což znamená handicap pro kvalifikovanější pozice. Další bariéry nejsou specifické jen pro migranty: zhoršený zdravotní stav, předdůchodový věk nebo naopak obtížná možnost skloubit práci na plný úvazek a péči o malé děti.

Do projektu do letošního září vstoupilo 413 osob z 57 států světa. Nejvíce účastníků pochází z Ukrajiny (28 %) a z Ruska (13 %). Do projektu vstupují dále občané Sýrie, Iráku, Bulharska, Běloruska, Kuby, Polska, Slovenska, Řecka, Afghánistánu, Kazachstánu a dalších států. Poměr mužů a žen v projektu je zhruba 1:2, což odpovídá genderovému složení uchazečů o zaměstnání. Převaha žen vzniká hlavně vysokým počtem účastnic z Ruska a Ukrajiny.

Projekt pro vybranou cílovou skupinu rozšiřuje nástroje aktivní politiky zaměstnanosti. Cizincům je poskytováno individuální poradenství, vzdělávací kurz a doprovodné služby zaměřené na podporu návratu na trh práce. Individuálního poradenství využilo 410 osob, průměrně absolvují účastníci tři až pět individuálních schůzek. Poradenství se zaměřuje na efektivní podporu účastníka na trhu práce, který se díky ní naučí například vyhledávat relevantní pracovní pozice a připravit se na pracovní pohovor. Poradci pomáhají klientům řešit i jiné potíže v sociální oblasti nebo klienty odkazují na pomáhající organizace.

Od 1. 10. 2016 do 30. 9. 2017 se konalo 36 vzdělávacích kurzů, kterých se zúčastnilo 261 účastníků. Kurz zahrnuje pět dní vzdělávání a domácí přípravu formou e-learningu. Nejvíce se účastníci vzdělávání zlepšovali ve znalostech typů a náležitostí pracovních smluv a složek mzdy, v kompetencích spojených s tvorbou profesního životopisu a motivačního dopisu a v dovednostech potřebných pro pracovní pohovor. Účastníci projektu mohou rovněž využít doprovod specialistů, kteří cizincům pomáhají například vyhledat a vyřídit rekvalifikační kurz nebo ověřit vzdělání získané v zahraničí.

Projekt má přispět také k prevenci nelegálního zaměstnávání a pracovního vykořisťování, k lepšímu využití kvalifikace cizinců na trhu práce a k lepší spolupráci veřejných služeb v oblasti začleňování migrantů na trh práce a do společnosti.

Projekt Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce (Podpora cizincům)

Projekt realizuje od března 2016 do srpna 2018 Fond dalšího vzdělávání, státní příspěvková organizace Ministerstva práce a sociálních věcí. Je financován pomocí ESF prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…