Frýdecko-místecká nemocnice a složky záchranného systému nacvičovaly při simulované dopravní nehodě účinný zásah

13.05.2016 14:39

Společné cvičení složek Integrovaného záchranného systému (IZS) a frýdecko-místecké nemocnice se dnes uskutečnilo ve Frýdku-Místku. Cvičení prověřilo připravenost složek IZS provádět záchranné a likvidační práce u hromadné dopravní nehody a připravenost Nemocnice ve Frýdku-Místku, která je příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje, poskytnout podle traumatologického plánu nemocnice rychlou, plynulou a dobře organizovanou zdravotní péči v případě mimořádné události spojené s výskytem velkého počtu zraněných.

Frýdecko-místecká nemocnice a složky záchranného systému nacvičovaly při simulované dopravní nehodě účinný zásah
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Při simulované hromadné dopravní nehodě došlo ke střetu sedmi osobních automobilů. Na místě zůstalo 19 zraněných a 4 usmrcené osoby. Několik lidí museli hasiči a záchranáři vyprošťovat z aut, další leželi mimo ně nebo zůstali zaklíněni pod vozidly. Zranění, mezi nimiž byli také cizinci nehovořící česky, byli v co možná nejkratší době transportováni do Nemocnice ve Frýdku-Místku.

„Prověřování traumatologických plánů nemocnic za účasti složek IZS se v Moravskoslezském kraji koná pravidelně jednou ročně. Vždy je vybrána jedna z nemocnic, která takto svůj traumaplán prověří. Dnešní akce byla součástí plánu cvičení složek Integrovaného záchranného systému Moravskoslezského kraje na rok 2016, který schválila Bezpečnostní rada MSK,“ uvedl 1. náměstek moravskoslezského hejtmana Josef Babka. Upozornil, že je nutné, aby se s traumatologickými plány, které musejí mít nemocnice a další zařízení, poskytující zdravotní služby lůžkové a jednodenní péče, ze zákona zpracovány, zaměstnanci seznámili nejen teoreticky, ale aby si doporučené postupy vyzkoušeli v praxi, aby se vžily a zautomatizovaly.

„Součástí cvičení bylo také prověření schopnosti složek IZS a personálu nemocnice dorozumět se s pacientem, který nemluví česky, a to jak během zásahu na místě nehody, tak při ošetření v nemocnici. Jak složky IZS, tak personál nemocnice to zvládl  s profesionální jistotou, bez problémů a komplikací,“ zhodnotil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek. Dodal, že prověřování účinnosti traumatologického plánu v Nemocnici ve Frýdku-Místku, se zúčastnili také zástupci ostatních nemocnic Moravskoslezského kraje. Sledovali zejména reakci a provázanost jednotlivých pracovišť nemocnice a získávali další zkušenosti z řešení mimořádné události.

„Zprávu o mimořádné události, hromadné dopravní nehodě s velkým počtem zraněných jsme přijali v 9:15 hodin. Ihned byl aktivován traumatologický plán a svoláni členové krizového štábu a zdravotníci. Prvního zraněného převzalo pracoviště centrálního urgentního příjmu z vozu záchranné služby v 9:35 hodin, posledního o hodinu později. Celkem jsme během 100 minut ošetřili devatenáct pacientů, z nichž dva byli zraněni těžce, šest středně těžce a jedenáct utrpělo lehčí zranění,“ popsal ředitel frýdecko-místecké nemocnice Tomáš Stejskal s tím, že na určených odděleních nemocnice byla bezodkladně uvolněna potřebná lůžka a ukončeno ošetřování pacientů v ambulancích v místě příjmu zraněných. To se přesunulo do náhradních prostor dalších chirurgických ambulancí a bývalého gastrocentra, kde byl vybudován akutní interní příjem. Neodkladnou péči o přivezené zraněné pacienty zajišťovaly vytvořené minitraumatýmy složené z lékařů a sester různých odborností.

„U zraněných cizinců byly využity jazykové znalosti personálu nemocnice, případně bylo zajištěno tlumočení jazykovou agenturou přes telefon. Pacientům přivezeným zdravotnickou záchrannou službou a jejich rodinným příslušníkům byla poskytnuta první psychická pomoc nemocničním klinickým psychologem. Celé cvičení bylo ztíženo tím, že probíhalo v dopolední době, při plném provozu. I přesto personál nemocnice vše zvládl,“ dodal ředitel nemocnice Tomáš Stejskal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…