Generál Bečvář ocenil odbornost Ústavu leteckého zdravotnictví

10.10.2016 13:32

Ve čtvrtek 6. října navštívil náčelník Generálního štábu Armády České republiky armádní generál Josef Bečvář v doprovodu ředitele odboru vojenského zdravotnictví plukovníka Petra Krále výcvikově expertizní část Ústavu leteckého zdravotnictví Praha.

Generál Bečvář ocenil odbornost Ústavu leteckého zdravotnictví
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Ředitel Ústavu Petr Chmátal jej provedl jednotlivými pracovišti a seznámil s hlavními úkoly plněnými jak pro armádu, tak pro české zdravotnictví.

Generál Bečvář si se zájmem prohlédl zařízení přetlakové komory, které slouží k léčbě vojenských i civilních pacientů v širokém spektru indikací. „Zařízení využíváme k léčbě akutních stavů, jako jsou otravy kysličníkem uhelnatým či dekompresní nemoc, chronické choroby způsobené nedostatečným prokrvením nebo poruchy hojení chirurgických ran,“ vysvětlil plukovník Král.

Dalším představeným pracovištěm bylo oddělení bezpečnosti letů, které má ryze letecký a vojenský charakter a slouží k přípravě a výcviku vojenských pilotů, parašutistů a potápěčů.

Odborníci dále hosta seznámili s podtlakovými komorami, které slouží k testování a demonstraci vlivů změn tlaku a kyslíku na lidský organismus. Při této příležitosti si generál Bečvář osobně vyzkoušel letové iluze na desorientačním simulátoru, které mohou vzniknout v dílčích fázích letu včetně přistání, a také se na vlastní kůži přesvědčil, jak se mění zorné pole s brýlemi nočního vidění při simulovaném letu.

„Jak jsem se mohl osobně přesvědčit, ústav poskytuje komplexní lékařské zázemí na velmi vysoké odborné úrovni,“ ocenil generál Bečvář na závěr své návštěvy schopnosti zdravotnického personálu a dodal: „ Aby byl ústav schopen nadále plnit úkoly, které jsou pro přípravu leteckého personálu AČR nezbytné, je nutné zabývat se reálně úvahami o modernizaci zařízení. To se týká například barokomory pocházející z roku 1964.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…