Grantová agentura skryté institucionální náklady neuzná

23.01.2013 17:31

Po ukončení hodnotící lhůty a vyhlášení výsledků veřejné soutěže ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích na podporu grantových projektů s počátkem řešení v roce 2013 považuje předsednictvo Grantové agentury ČR za potřebné informovat zainteresovanou veřejnost o tom, že se u řady návrhů projektů rozhodlo neuznat část nákladů a v součinnosti s poradními orgány – tedy hodnotícími panely a oborovými komisemi – přistoupit v některých případech ke krácení rozpočtů.

Grantová agentura skryté institucionální náklady neuzná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Platí to zejména u projektů, u nichž poradní orgány GA ČR konstatovaly, že navrhovaná doba trvání projektu a s ní spojené zejména osobní náklady nekorespondují s výsledky, k nimž se navrhovatelé a jejich týmy zavazují.

Možnost neuznat část nákladů a snížit tak celkovou veřejnou podporu projektu umožňuje zákon o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací umožňuje (konkrétně § 20 odstavec 8. zákona č. 130/2002 Sb.). Nejde však o dlouhodobě únosný způsob řešení tohoto problému. V příštích letech proto předsednictvo agentury hodlá tento problém řešit způsobem, který bude účinněji bránit neúčelnému navyšování rozpočtů, které ve výsledku vede ke snižování úspěšnosti návrhů projektů. Konkrétně bude důsledně uplatňovat ustanovení příslušné zadávací dokumentace, v níž je přiměřenost požadovaných nákladů přímo vyjmenována mezi kritérii hodnocení projektu poradními orgány GA ČR.

Zřetelná nepřiměřenost nákladů vzhledem k charakteru výsledků, k nimž se navrhovatelé zavazují, se tak v mnohem větší míře projeví již v první fázi celkového hodnocení návrhů projektů. V praxi to bude znamenat, že zahraniční oponenti, kteří se k požadovaným prostředkům nevyjadřují, posoudí už jen projekty, které splní kritérium přiměřenosti požadovaných nákladů. Projekty s vysokými celkovými náklady způsobenými především zapojením širokého týmu spolupracovníků, pokud v nich nebude dostatečně obhájena úloha rozsáhlých týmů a budou zatíženy nejasně stanoveným postupem řešení s ohledem na předpokládané výstupy, budou i v případě řešitele s vysokým renomé hodnoceny méně příznivě.

Předsednictvo Grantové agentury ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.