HZS ČR: Hasičský záchranný sbor obdržel techniku za 100 milionů Kč

07.04.2024 20:48 | Tisková zpráva

Generální ředitel HZS ČR genpor. Ing. Vladimír Vlček, Ph.D., MBA jménem HZS ČR od předsedy SSHR Ing. Pavla Švagra, CSc. přijal k ochraně i využití techniku v celkové hodnotě 100 milionů Kč, primárně určenou pro hromadnou chemickou, radiační i biologickou dekontaminaci osob.

HZS ČR: Hasičský záchranný sbor obdržel techniku za 100 milionů Kč
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Slavnostní předání techniky Správy státních hmotných rezerv proběhlo 4. dubna 2024 v areálu Hasičské stanice Holešovice. Generální ředitel HZS ČR genpor. Ing. Vladimír Vlček, Ph.D., MBA jménem HZS ČR od předsedy SSHR Ing. Pavla Švagra, CSc. přijal celkem 19 kusů techniky: 7 požárních automobilových nosičů S2 s hydraulickým nakládacím jeřábem (ANK) a 12 Stanovišť dekontaminace osob (SDO-4.)

Tato technika slouží zejména ke hromadné dekontaminaci osob zasažených jakýmikoli nebezpečnými látkami, ať už jde o chemikálie, radiaci, či biologické materiály; v této souvislosti se v současnosti hojně využívá například i při likvidaci ohnisek ptačí chřipky.

„Hasičský záchranný sbor bude techniku SSHR nejen udržovat a ochraňovat pro případ krizového stavu, ale může ji využít v případě jakýchkoli mimořádných událostí, které si to žádají. Jen v roce 2023 jsme vybavení, kterého jsme ochraňovateli, využili u celkem 165 různých zásahů,“ uvedl Generální ředitel HZS ČR genpor. Ing. Vladimír Vlček, Ph.D., MBA.

„Techniku za 100 milionů Kč nepředáváme Hasičskému záchrannému sboru do ochraňování každý den. Doplňujeme tím dosavadní techniku, která je připravena pro zásahy v nejrůznějších mimořádných situacích, celkově u HZS ČR jde o více než 1000 kusů nejrůznějších přístrojů a techniky v pořizovací ceně 1,1 mld. Kč,“ řekl předseda SSHR Ing. Pavel Švagr, CSc.

Technika bude následně strategicky rozmístěna ve 12 českých krajích a také na Záchranném útvaru HZS ČR. Možnost jejího využití a variabilního zapojení zlepší celkovou připravenost České republiky na krizový stav i akceschopnost HZS ČR v případě jakýchkoli zásahů zahrnujících nebezpečné látky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…