HZS ČR: Posíláme do povodněmi postiženého Slovinska těžké mostové soupravy

09.08.2023 13:07 | Tisková zpráva

Až třetina obcí na území Slovinska byla zasažena ničivými povodněmi, na Evropskou unii se pak postižená země obrátila s různými požadavky o pomoc. Jedním z nich byla poptávka mostů, které by mohly nahradit konstrukce poškozené nebo stržené velkou vodou.

HZS ČR: Posíláme do povodněmi postiženého Slovinska těžké mostové soupravy
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Česká republika na tento požadavek zareagovala s tím, že je schopna uvolnit ze Správy státních hmotných rezerv (SSHR) tři těžké mostové soupravy (TMS) o délce 36 metrů. Slovinsko tuto nabídku akceptovalo. Zprostředkování pomoci zabezpečilo MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, přepravu souprav zajistí Záchranný útvar HZS ČR.

Soupravy, které fungují jako dlouhodobá náhrada za mostní konstrukce, bude nutné přepravit vzhledem k rozměrům během dvou cest. V následujících dnech zajistí SSHR vyskladnění TMS a přípravu materiálu na převoz Záchranným útvarem HZS ČR.

Hasičský záchranný sbor ČR zároveň komunikoval s Evropskou komisí nasazení dvou vrtulníků Black Hawk, které má Česká republika pronajaté na letní období na hašení lesních požárů v rámci programu rescEU. S užitečnou zátěží 3 t je možné je využít na evakuaci, přepravu humanitární pomoci a materiálu do postižených oblastí. Vzhledem k tomu, že jsou tyto letecké prostředky financovány právě z programu rescEU, může si je vyžádat Evropská komise pro případ řešení různých mimořádných událostí. Této možnosti nakonec Evropská komise po jednání se slovinskou stranou zatím nevyužila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …