HZS ČR: Setkání CTIF partnerů pro oblast zjišťování příčin vzniku požárů v ČR

08.03.2018 13:43

Ve dnech 1. – 2. 3. 2018 se v České republice uskutečnilo setkání zástupců Hasičského záchranného sboru České republiky a Maďarské republiky.

HZS ČR: Setkání CTIF partnerů pro oblast zjišťování příčin vzniku požárů v ČR
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Setkání se za maďarské kolegy zúčastnil brig. gen. Lászlo Bérczi, plk. Tamás Kiss a kpt. Zoltán Szilcsanov, českou stranu reprezentoval během setkání náměstek generálního ředitele HZS ČR pro prevenci a CNP plk. Ing. Daniel Miklós, MPA, ředitelka odboru prevence plk. Ing. Květoslava Skalská, vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů plk. Mgr. Radek Kislinger a vyšetřovatelé požárů pplk. Mgr. Jakub Škoda a kpt. Ing. Filip Nos.

Návštěva maďarských kolegů byla zaměřena zejména na problematiku zjišťování příčin vzniku požárů, jak v rámci obou států, tak i v širším světovém měřítku.  Vzhledem k tomu, že oba státy jsou členy pracovní skupiny CTIF pro vyšetřování požárů (CTIF Fire Investigation Working Group). V této skupině je brig. gen. Lászlo Bérczi předsedou a plk. Mgr. Radek Kislinger místopředsedou.

V rámci prvního dne této návštěvy proběhla na MV-generálním ředitelství HZS ČR široká diskuse, při které si obě zúčastněné strany představily své systémy vyšetřování požárů se zaměřením na spojující místa. Mezi další body diskuse patřil rozvoj Fire Investigation Working Group o další státy CTIF (v současné chvíli má 14 stálých členských států - Česká republika, Maďarsko, Bělorusko, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Francie, Litva, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Velká Británie, Spojené státy americké). Dále také příprava webového prostoru, na kterém by bylo možné sdílet informace mezi členskými státy této skupiny, příprava a odsouhlasení společného loga (viz fotogalerie), problematika vzdělávání vyšetřovatelů požárů, minimální požadavky na vybavení vyšetřovatelů požárů a jejich automobilů, příprava etického kodexu vyšetřovatele požárů, rozbor vybraných případových studií vybraných požárů a v neposlední řadě i možnost výměny základních statistických přehledů na poli požární prevence.

V rámci programu navštívili maďarští kolegové také operační středisko MV–generálního ředitelství HZS ČR, kde je operační důstojník mjr. Mgr. Michal Žůrek seznámil s  širokou škálou činností prováděných na tomto operačním středisku.

Během odpolední části programu navštívila celá skupina pražskou hasičskou stanici č. 1 – Centrálu, kde jim por. Ing. Stanislav Sochor – vedoucí výjezdové skupiny ZPP, představil oddělení zjišťování příčin vzniku požárů HZS hl. m. Prahy a v názorné ukázce i vyšetřovací automobil. Při prohlídce zázemí pražských vyšetřovatelů požárů jim dále představil i činnosti, které příslušníci tohoto oddělení v rámci svého výkonu služby pravidelně vykonávají. Závěrečná část prohlídky této stanice byla věnována zásahovým vozidlům HZS hl. m. Prahy umístěným na této stanici.

Druhý den programu byl věnován diskusi zejména k přípravě setkání pracovní skupiny v termínu 5. – 7. června 2018 na území České republiky. Jako dalším bodem diskuse byla soutěž, kterou pravidelně (1x za 2 roky) připravují naší maďarští kolegové v oblasti vyšetřování požárů.  Tato soutěž, která se má letos uskutečnit na podzim, je určena pro vybrané vyšetřovatele požárů z Maďarska, kteří mezi sebou soutěží o post nejlepšího vyšetřovatele.

Pro všechny účastníky byla velice zajímavá možnost vzájemně si předat zkušenosti a poznatky z oblasti zjišťování příčin vzniku požárů, kdy na závěr brig. gen. Lászlo Bérczi pozval své kolegy z České republiky jako zahraniční odborné pozorovatele na připravovanou soutěž mezi maďarskými vyšetřovateli požárů.

pplk. Mgr. Jakub Škoda, MV-GŘ HZS ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…