HZS: Do Řecka odletí v pátek další skupina hasičů a záchranářů, vystřídají kolegy z pozemního modulu

30.08.2023 11:17 | Tisková zpráva

Rozsáhlé požáry v přírodním prostředí dále sužují Řecko, vážná situace je dál v oblasti Alexandroupolis. Řekové se proto obrátili na okolní sáty prostřednictvím Mechanismu civilní ochrany Unie s prosbou o vyslání dalších pozemních týmů.

HZS: Do Řecka odletí v pátek další skupina hasičů a záchranářů, vystřídají kolegy z pozemního modulu
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Česká republika tak nabídla prodloužení působení modulu pozemního hašení, předpoklad jeho nového nasazení je až do 11. 9. 2023. Modul leteckého hašení ukončí svou činnost v pátek 1. 9., vrtulník se vrátí následující den v sobotu 2. 9.

Střídání modulu pozemního hašení

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29576 lidí

V pátek 1. 9. 2023 odletí z ČR letadla s asi šedesátkou hasičů a záchranářů, kteří zabezpečí plynulé střídání českého týmu působícího v oblasti Alexandroupolis u řecko-tureckých hranic. Technika zůstane na místě, stažena bude až s ukončením působení Čechů v Řecku. Obmění se celá skupina, tj. včetně pražských záchranářů. Leteckou přepravu do Řecka zabezpečí Armáda ČR.

Na místě zůstane z původního složení pouze jeden ze zástupců velitele odřadu hasičů a jeden ze zástupců ZZS, oba předají agendu novému vedení skupin a vrátí se zpět do ČR pozemní cestou později.

Nová skupina pozemního hašení bude stejně jako ta předchozí složena z příslušníků HZS Středočeského kraje, HZS Olomouckého kraje, HZS Jihomoravského kraje, HZS Moravskoslezského kraje, HZS hl. m. Prahy, Záchranného útvaru HZS ČR, SOŠ a VOŠ požární ochrany HZS ČR.

Ukončení činnosti modulu leteckého hašení

Vrtulník Black Hawk se stávající posádkou by měl pomáhat v Řecku s hašením lesních požárů ze vzduchu až do 1. 9. včetně, vracet do ČR by se měl v sobotu 2. 9. Na palubě bude čtyřčlenná posádka vrtulníku, velitel modulu leteckého hašení a dva letečtí záchranáři HZS. Pozemní zbytek týmu (4 příslušníci ZÚ HZS ČR a dva letečtí záchranáři HZS) se připojili v průběhu pondělí 28. 8. k modulu u Alexandroupolis. O víkendu tak bude nasazení modulu leteckého hašení vyslaného Českou republikou do Řecka ukončeno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…