Hasičský záchranný sbor: Hasiči vyrazili na pomoc Řecku

09.08.2021 10:19

Již několik dní sužují Řecko rozsáhlé lesní požáry. Teploty ve stínu přesahují i hranici 40 °C, navíc situaci aktuálně zhoršuje poměrně silný vítr, o rychlosti až 70 km v hodině, což výrazně napomáhá dalšímu šíření ničivých požárů.

Hasičský záchranný sbor: Hasiči vyrazili na pomoc Řecku
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Kromě turistických letovisek či jednotlivých obydlí v odlehlých oblastech obklopených vegetací, jsou ohrožena také některá města, včetně Athén. Hrozí, že se situace vymkne kontrole. Řecko proto požádalo státy EU a okolní země o pomoc.

Dne 6. srpna 2021, dopoledne po 11. hodině, obdrželo naše Operační a informační středisko generálního ředitelství HZS ČR, v rámci Mechanismu civilní ochrany Unie, prostřednictvím Střediska pro koordinaci odezvy na mimořádné události, žádost Řecka o pozemní hasičské jednotky v souvislosti s lesními požáry na svém území. Především díky okamžitému jednání a dohodě mezi ministrem vnitra, Janem Hamáčkem, ministrem zahraničních věcí, Jakubem Kulhánkem a generálním ředitelem HZS ČR, genmjr. Vladimírem Vlčkem, mohla začít příprava na vyslání odřadu HZS ČR. Bylo nutné ve spolupráci s řeckou stranou především vytipovat konkrétní techniku, která by v Řecku nejvíce pomohla, připravit dokumenty na průjezd tranzitními zeměmi, zajistit ubytování na trase cesty, bezpečné parkování techniky, dotankování během tranzitu atp.

V sobotu 7. srpna 2021 se před 9. hodinou ranní v areálu ŘSD SSÚD Podivín, nedaleko Břeclavi, shromáždil náš odřad v podobě jednotky MV–GŘ HZS ČR v počtu 36 hasičů, 15 motorových vozidel a dvou přívěsů. Jednotka sestává z příslušníků HZS MSK, HZS JMK, HZS SČK, ZÚ HZS ČR a styčného důstojníka z HZS PHA. Jednotce velí kpt. Richard Franc, jeho zástupcem je plk. Lukáš Kmec. Poděkovat hasičům za jejich nasazení, popřát šťastnou cestu a návrat ve zdraví osobně dorazil ministr zahraničních věcí, Jakub Kulhánek. Po přečtení rozkazu generálního ředitele HZS ČR, který četl náměstek generálního ředitele, plk. Petr Ošlejšek, vyrazila jednotka v 10:45 do řeckých Athén.

Jednotka generálního ředitelství tak za méně než 24 hodin od žádosti řecké strany vyráží na cestu dlouhou 2200 km. Během dnešního dne má jednotka podle plánu dorazit na přenocování do Sofie, hlavního města Bulharska, odkud bude zítra pokračovat do cílové destinace, Athén. Zde se připojí k řeckým kolegům a k dalším hasičům z řady dalších zemí, které již vyslaly své jednotky na pomoc. Předpokládaná doba nasazení je do 10 dnů.

O průběhu nasazení naší jednotky budeme průběžně informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…