Hasičský záchranný sbor: Silvestrovské oslavy byly opět nejrušnější po půlnoci

01.01.2024 16:13 | Tisková zpráva

Závěr roku 2023 a příchod roku nového znamenal zvýšené množství požárů, kdy prudký nárůst požárů byl opět v první hodině nového roku, příčinou byla převážně pyrotechnika. Nicméně potýkali jsme se také s požárem na vysokoškolských kolejích v Liberci nebo s požárem garáží na Mladoboleslavsku a Chrudimsku.

Hasičský záchranný sbor: Silvestrovské oslavy byly opět nejrušnější po půlnoci
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Oproti předchozímu roku jsme zaznamenali mírný pokles požárů. Statistika z let 2020/2021 se nedá zcela srovnávat, protože byla značně ovlivněna různými opatřeními souvisejícími s pandemií nemoci COVID-19.

tab

Prudký nárůst událostí nastal opět po půlnoci, následně od jedné hodiny ranní pak četnost výjezdů klesala. Nejčastěji se v podobných případech jednalo o požáry odpadních košů či kontejnerů, hořely také zbytky od pyrotechniky. Velmi „běžným“ jevem byly požáry porostů jako jsou keře, tráva či živé ploty, kdy příčinou těchto požárů byla opět pyrotechnika.

tab

Nejvíce zaměstnaní byli hasiči v Praze, kdy do 6. hodiny ranní v hlavním městě celkem zasahovali u 71 událostí. Z toho 46 požárů přímo souviselo se zábavní pyrotechnikou. (více ZDE)

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43740 lidí

V Pražské části Hlubočepy byly 4 jednotky vyslány k odstranění vozidla, které uvízlo na tramvajovém pásu vedoucího tunelem. Provoz na tramvajové trati byl kvůli události dočasně přerušen. Nikdo nebyl zraněn.

V Mladoboleslavském Řepově krátce po půlnoci bylo 6 jednotek vysláno k požáru garáže s dílnou. Z garáže byly vyneseny a následně ochlazeny propan-butanové lahve a lahve s acetylenem. Škoda způsobená požárem činí jeden a půl milionu korun. Příčina požáru je předmětem šetření.

Od 3. hodiny ranní zasahovali hasiči také v Lukavici na Chrudimsku. Hořela zde dvougaráž. Zasažen byl i sousední rodinný dům. Nyní je na místě vyšetřovatel příčin požáru společně se specialistou. Škoda není zatím stanovena, příčina požáru je v šetření. (vice ZDE)

První den roku, krátce před 4. hodinou ranní, bylo 6 vysláno k požáru kuchyňské linky na vysokoškolských kolejích v Liberci. Z objektu se samovolně evakuovalo 50 osob, nikdo nebyl zraněn. Výše škody a příčina požáru jsou předmětem šetření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…