Hejtman Hašek se účastnil několika pietních aktů, mluvil o přepisování historie

10.05.2015 18:53

Na dvou místech moravské metropole uctili v pátek 8. května 2015 představitelé kraje v čele s hejtmanem Michalem Haškem památku obětí druhé světové války. Další vzpomínkové akce se konaly i o víkendu.

Hejtman Hašek se účastnil několika pietních aktů, mluvil o přepisování historie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

Zástupci kraje nejprve dopoledne spolu s představiteli Statutárního města Brna, Svazu bojovníků za svobodu, brněnského diplomatického sboru, a dalších institucí a organizací položili věnce u památníku v Kounicových kolejích. V odpoledních hodinách vzpomínkový program vyvrcholil pietním aktem u pomníku Rudé armády na Moravském náměstí. Na náměstí vlály prapory a zněly hymny Ruské federace, Slovenské republiky, Ukrajiny a České republiky. Květinové dary zde položili představitelé Jihomoravského kraje v čele s hejtmanem Michalem Haškem, pamětníci osvobozeneckých bojů, zástupci brněnského diplomatického sboru, Armády a Policie ČR a dalších organizací a institucí.

Hejtman Michal Hašek v proslovu při pietním aktu vyzdvihl statečnost a oběti všech účastníků osvobozovacích bojů i příslušníků domácího i zahraničního odboje. Jménem Jihomoravského kraje i jménem svým vyslovil hluboké uznání žijícím válečným veteránům a vzdal úctu padlým. "Nebýt hrdinství všech spojeneckých vojáků na západní i východní frontě včetně domácích odbojářů, tak bychom společně nad fašistickým Německem nezvítězili a nad Špilberkem by nadále vlála vlajka s hákovým křížem. Český národ by neexistoval a neužívali bychom si svobodu a demokracii. Tohle vše je třeba připomenout. Je zde památník vojáků, kteří padli na samém konci války. Je jedno, jakou měli hodnost a z jaké části Sovětského svazu pocházeli. Byli to lidé, kteří se už těšili, že válka skončí a vrátí se domů za svými blízkými. Bohužel se jim tento sen nesplnil, protože padli, aby osvobodili jižní Moravu a my jsme mohli žít ve svobodě, míru a demokracii. Proto je potřeba si připomínat jejich památku, poděkovat jim a jejich příběhy říkat mladé generaci, protože bohužel platí, že pokud někdo zapomene svoji historii, je odsouzen k tomu, aby ji prožíval znovu. Já nepřeji České republice, Evropě, ani jiné části světa, aby se zopakovalo něco tak strašného, jako byla druhá světová válka," řekl hejtman Hašek.

Vzpomínková slavnost u památníku rudoarmějů

Pietním aktem na brněnském ústředním hřbitově v Brně vyvrcholily v sobotu 9. května 2015 vzpomínkové akce u příležitosti 70. výročí vítězství nad fašismem.

Květiny u památníku padlých rudoarmějců zde za Jihomoravský kraj položil hejtman Michal Hašek Ve svém projevu odmítl snahy přepisovat historii. Jak hejtman Hašek zdůraznil, jižní Moravu a velkou část Československa osvobodila, nikoliv obsadila Rudá armáda.

Druhá světová válka na západní i východní frontě skončila ve dnech 8. a 9. května 1945 podpisem kapitulačních aktů. Jen na jižní Moravě přišlo při osvobozovacích bojích s německými vojsky o život více než deset tisíc sovětských vojáků a patnáct set vojáků Rumunské královské armády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…