Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

23.04.2024 17:17 | Tisková zpráva

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám
Foto: Archiv PL
Popisek: Hejtman Martin Půta

Před dnešním zasedáním krajského zastupitelstva jsem médiím poskytl vyjádření k aktuálnímu dění v tzv. kauze „Liberec“.

S kauzou Liberec, ani s žádnou její medializovanou větví, nemám nic společného. Proto snahu moji osobu s ní propojit považuji za další pokus mě politicky zlikvidovat. A zároveň poškodit mě a hnutí Starostové pro Liberecký kraj před krajskými volbami. Úniky informací z policejního vyšetřování jsou popřením základních principů právního státu. V takovém případě je totiž zcela jedno k jakým závěrům policie dospěje. O vině je mediálně rozhodnuto a následuje soudce lynč – minimálně v politické rovině.

Podobnou zkušenost bohužel mám již z kauzy Kostela Máří Magdalény, ve které jsem byl obviněn v listopadu 2014, nepravomocně osvobozen, aby soud následně osvobozující verdikt zrušil. Poslední jednání v této věci proběhlo už více než před rokem (3. dubna 2023) a žádný další termín pro hlavní líčení není stanoven. Také takto funguje spravedlnost a právní stát v České republice.

Policii jsem 9. dubna, na její žádost, odevzdal telefon a počítač. Nařízenou domovní prohlídku považuji za účelovou snahu mě mediálně poškodit. A zároveň najít jakékoliv informace, které by mě mohly propojit s dalšími osobami a kauzami. Státní zastupitelství nejspíš věří tomu, že když Liberecký kraj investuje miliardy korun ze svého rozpočtu do nemocnic, silnic nebo jiných projektů, tak na mě v této souvislosti prostě musí něco najít. Já ale žiji v jiném světě a věřím tomu, že ve veřejných funkcích je nás takových významná většina.

Za skandální považuji obsah Příkazu k domovní prohlídce, kterým státní zástupce žádal soud, aby domovní prohlídku povolil. Se svými právníky jsem ho prošel bod po bodu a tvrdím, že všechna podezření vůči mé osobě obsažená v tomto Příkazu jsou účelové spekulace. V Příkazu nejsou uvedeny žádné důkazy a ani odkazy na odposlechy, ze kterých je pravděpodobně čerpáno.

Z kauzy kolem rekonstrukce kostela už vím, že když z mnoha hodin odposlechů vystřihnete deset vět, které se vám hodí, tak můžete napsat jakýkoliv příběh. A na vlastní kůži jsem také poznal, že k soudu se jako obžalovaný můžete dostat i bez důkazů a víc než devět let marně čekat na spravedlnost.

Až tenhle příběh skončí, budu žádat prošetření, jak vznikl obsah Příkazu k domovní prohlídce, jehož prosté zveřejnění by stačilo k likvidaci každého politika. Zároveň budu žádat prošetření, jak se informace z Příkazu dostaly, v rozporu se zákonem, k Jaroslavu Tauchmanovi ze serveru Náš Liberec.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…