Hospodářská komora: České IT firmy budou usilovat o obchodní spolupráci s Arménií a Ázerbájdžánem

31.01.2024 11:17 | Tisková zpráva

Předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Markétu Pekarovou Adamovou doprovodí na oficiální návštěvu Arménie a Ázerbájdžánu ve dnech 30. ledna až 2. února podnikatelská delegace Hospodářské komory, složená z českých firem, působících v oblasti informačních technologií.

Hospodářská komora: České IT firmy budou usilovat o obchodní spolupráci s Arménií a Ázerbájdžánem
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Hospodářská komora České republiky v Jerevanu a Baku organizuje návštěvu tamních IT firem a technologických center, podnikatelská fóra, kulaté stoly a dvoustranná jednání českých a arménských a ázerbájdžánských podniků. Delegaci zástupců firem vede viceprezidentka Hospodářské komory Jana Havrdová.

V průběhu mise Hospodářská komora firmám i zástupcům arménské a ázerbájdžánské vlády představí katalog 30 českých ICT firem a jejich 180 řešení Czech Digital Solutions (více ZDE). Katalog vzniká ve spolupráci Hospodářské komory České republiky, Ministerstva zahraničních věcí, ICT Unie a Direct IT.

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 26270 lidí

Vláda Arménské republiky se třemi miliony obyvatel považuje udržitelný rozvoj ICT průmyslu za strategický sektor. Země v roce 2019 proto zřídila speciální Ministerstvo hi-tech průmyslu, s kterým Hospodářská komora České republiky na programu cesty spolupracuje. Tamní administrativa rovněž plánuje velkou digitální transformaci země.

V roce 2022 obrat arménského IT sektoru meziročně vzrostl o více než 50 procent. V Arménii dnes působí přes tisíc ICT firem. Sektor využívá poměrně vysoký vědecký a vzdělanostní potenciál obyvatelstva, rychle zde rostou počty odborníků v oblasti vývoje softwaru, průmyslové výpočetní techniky, elektroniky a polovodičů. Ze zemí EU tento vnitrozemský stát na Zakavkazsku obchoduje hlavně s Itálií a Německem.

Desetimilionový Ázerbájdžán je největší ekonomikou na Jižním Kavkazu. Je klíčovým dodavatelem ropy a zemního plynu do řady zemí EU. V roce 2022 ázerbájdžánská ropa pokrývala 25 procent české spotřeby. Hospodářská komora České republiky na cestě spolupracuje s organizací AZPROMO a Centrem pro analýzu a koordinaci 4. průmyslové revoluce, které se zajímá o spolupráci s ČR na přenosu know-how při zavádění nových technologií.

Náklady, spojené s organizací mise, si stejně jako u kterékoli jiné cesty, zajišťované Hospodářskou komorou, hradí sami podnikatelé, tzn. včetně ubytování, podílejí se nákladech na místní transfery, catering, pronájem konferenčních prostorů a jednacích místností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…