Hospodářská komora: Do Ruska odletí největší podnikatelská mise v historii ČR

20.11.2017 13:37

Zítra odlétá podnikatelská mise do Ruska. Pod vedením prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka a prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého doprovodí 132 zástupců českých firem při oficiální návštěvě prezidenta republiky Miloše Zemana.

Hospodářská komora: Do Ruska odletí největší podnikatelská mise v historii ČR
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Jedná se o největší zahraniční podnikatelskou misi v historii České republiky. Misi organizuje Svaz průmyslu a dopravy ČR a Hospodářská komora ve spolupráci s Komorou SNS.

Podnikatelé se potkají 21. listopadu v Moskvě s prezidentem Milošem Zemanem, den na to zde proběhne za jeho účasti velké byznysové fórum. Ve dnech 23. a 24. listopadu navštíví podnikatelská delegace Jekatěrinburg, kde je rovněž připraveno česko-ruské podnikatelské fórum za účasti zástupců místních podniků. Podnikatelské mise se zúčastní firmy například z oboru energetiky, strojírenství, zemědělství, potravinářství, výroby zemědělských a dopravních prostředků, ale i služeb jako právní kanceláře, bankovní sektor nebo lázeňství.

„Rusko bylo, je a bude zajímavé jak pro export, tak i pro finančně silné investory. Vybudovat v Rusku své výrobní kapacity není tak složité, je to otázka finančních možností. Problémem ovšem je své výrobky na ruském trhu prodat. Ruský trh, obdobně jako český, je totiž naplněn zbožím z celého světa. Firmy, které budou chtít být na ruském trhu stabilní, budou muset vyrábět velmi kvalitní zboží,“ popisuje Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Perspektivu dalšího rozvoje obchodních vztahů vidíme v posilování přímé spolupráce s průmyslově a ekonomicky vyspělými regiony Ruské federace. Kromě Moskvy, kam směřuje 40 % českého vývozu, se jedná o Sverdlovskou oblast, Niženovgorodskou anebo republiku Tatarstán. Mezi hlavní důvody patří mimo jiné relativně větší autonomie v rozhodování, jednodušší přístup k vedoucím představitelům, vlastní rozpočet a větší šance pro malé a střední podnikatele,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

V průběhu mise mají firmy podepsat 13 smluv v hodnotě přes 20 miliard korun

Některé firmy mají již v Rusku rozjednané obchody a v průběhu mise by měly podepisovat smlouvy o spolupráci. Jedním z takových úspěšných podniků je BRISK, a.s., Tábor, který by měl podepsat smlouvu o rozšíření investic mezi ním a vládou Samarské oblasti. Společnost BRISK otevřela v loňském roce výrobu zapalovacích svíček ve městě Toglijati. Za rok jich vyrobila a prodala téměř 7 milionů. Mimo jiné se společnost stala i dodavatelem zapalovacích svíček do Avto VAZu, KAMAZu a do dalších ruských výrobců benzinových a plynových motorů. Dnes každý 3.-4. osobní automobil v Rusku jezdí se zapalovacími svíčkami BRISK. Kromě toho by měla uzavřít smlouvu například česká firma PRAGOIMEX s URALVAGONZAVODEM o společné modernizaci legendárních českých tramvají ČKD T-3 pro ruská města ve výrobním závodě URALTRASMAŠ v Jekatěrinburgu.

Vzájemný obchod s Ruskem

Česko-ruské obchodně ekonomické vztahy negativně poznamenalo uvalení embarga v roce 2014 ze strany USA a EU vůči Rusku. Sankce se odrazily na prudkém poklesu českého exportu do Ruska. V roce 2013 činil podíl českého exportu do Ruska 3,7 %, v roce 2016 se však propadl již jen na 1,9 %. Český vývoz do Ruska se pohyboval v letech 2012-2013 okolo 140-150 miliard korun. V roce 2014 to bylo o cca 20 miliard korun méně, v roce 2013 o více než 60 miliard korun méně. Sankce nejvíce postihly vývoz obráběcích strojů. Poklesl také export zařízení pro energetiku, výrobků automobilového průmyslu, a i některých potravin. Rok 2017 ale zaznamenal meziročně více než dvacetiprocentní zvýšení obchodní výměny mezi oběma zeměmi.

Česká republika v současnosti do Ruska nejvíce vyváží silniční vozidla, především automobily Škoda, na ruský trh se vrací i Tatra, a díly a příslušenství do motorových vozidel. Dále české podniky vyváží stroje a zařízení užívané v průmyslu, kancelářské stroje a zařízení k automatickému zpracování dat, různé elektrotechnické a spotřební výrobky, sportovní potřeby a hračky.

Naopak z Ruska do České republiky dovážíme přírodní plyn, ropné deriváty, ocel, hliník a chemické suroviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…