Hospodářská komora: Jednoznačnou prioritou pražských firem je řešení dopravní situace v městě

13.09.2022 8:24 | Tisková zpráva

Dopravní situace v Praze je podle pražských podnikatelů v současnosti největším problémem a hlavní výzvou pro magistrát, který vzejde z nadcházejících voleb do pražského zastupitelstva. Ukázalo to šetření, které Hospodářská komora představila kandidátům na pražského primátora během předvolební diskuze ve Florentinu.

Hospodářská komora: Jednoznačnou prioritou pražských firem je řešení dopravní situace v městě
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Právě dopravu označilo jako prioritu pro vítěze pražských voleb 79 % firem. „Není překvapením, že doprava je jednoznačnou prioritou naprosté většiny podnikatelů. Dopravní situace v Praze je dlouhodobě problematická. Za největší nedostatek považují nedokončený Pražský okruh, který má negativní dopad na místní dopravu a také na dopravu tranzitní, které neumožňuje plynulý, rychlý a bezpečný průjezd městem,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Za další palčivé problémy Prahy v dopravě byly dále označeny nekoordinované uzavírky kvůli opravám, chaotické budování cyklistických pruhů nebo nedostatek parkovacích míst pro Pražany.

graf

Další výrazně problematickou oblastí v hlavním městě je pro pražské podnikatele nedostatečný stavební rozvoj města. Vadí jim složité, dlouhé a nepředvídatelné schvalovací procesy, které představují největší překážku pro 67 % podnikatelů. ČR má dlouhodobě jedny z nejdelších a nejkomplikovanějších schvalovacích procesů nejen v EU, ale na celém světě. „Obecně je potřeba zásadně zrychlit a zjednodušit schvalovací procesy tak, aby například vyřízení stavebního povolení pro bytový dům trvalo méně než dva roky. Paralýza stavebního rozvoje může vést k úpadku celé země,“ upozorňuje Dlouhý.

V rámci stavebního rozvoje a jeho organizace se negativně podnikatelé (45 %) dívají na „politikaření“ namísto věcné politiky územního rozvoje. Téměř shodné procento (42 %) podnikatelů označilo za největší překážku stavebního rozvoje územní plán a jeho komplikovaný systém. Tyto výsledky korespondují s faktem, že současný územní plán Prahy je již zastaralý a neodpovídá aktuálním potřebám rozvoje hlavního města.

Předvolební diskuze Hospodářské komory se zúčastnili kandidáti na primátora Prahy Jan Čižinský (Praha sobě), Petr Hlaváček (STAN), Zdeněk Hřib (Piráti), Patrik Nacher (ANO) a Bohuslav Svoboda (Spolu – ODS, TOP 09, KDU-ČSL).

Průběh předvolební debaty můžete zhlédnout ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…