Hospodářská komora: Tuzemské firmy zítra odletí do Jordánska. Budou jednat o nových zakázkách

21.10.2017 15:17

Do hlavního města Ammánu zítra odletí pod hlavičkou Hospodářské komory desetičlenná podnikatelská delegace, která doprovodí na pracovní cestě náměstka ministerstva průmyslu a obchodu Vladimíra Bärtla. Čtyři české firmy se k misi připojí v Jordánsku.

Hospodářská komora: Tuzemské firmy zítra odletí do Jordánska. Budou jednat o nových zakázkách
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Ačkoliv řada okolních zemí je buď zmítána válečným konfliktem či složitou bezpečnostní situací, Jordánsko dlouhodobě patří ke stabilním a bezpečným blízkovýchodním zemím,“ poznamenal předseda Zahraniční sekce Hospodářské komory Ilja Mazánek, který podnikatelskou misi vede. Jordánsko plní v regionu úlohu stabilizující země. Významnou roli přitom sehrává právě Česká republika, která Jordánskému hášimovskému království poskytuje pomoc při zajištění zázemí a logistiky táboru pro uprchlíky ze Sýrie. Na místním trhu je tak mnohem lépe vnímána i česká průmyslová produkce.

České a jordánské firmy se nejprve setkají na podnikatelském fóru, poté proběhnou dvoustranná jednání. O nových zakázkách budou během čtyřdenní mise jednat firmy z oblastí výstavby dopravní infrastruktury, energetiky, elektrotechniky, mezinárodní přepravy, pojišťovnictví, ale i obranného průmyslu.

Podnikatelská mise navazuje na misi do Jordánska a Egypta, kterou Hospodářská komora organizovala v dubnu loňského roku. Podnikatelé doprovodili tehdejšími ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Například kopřivnická Tatra uzavřela kontrakt na speciální podvozky pro vojenská vozidla jordánské armády.

Jordánsko sice není výrazně průmyslovou zemí, usiluje ale například o snížení své závislosti na dovozu elektřiny, který pokrývá až 95 procent jeho energetické spotřeby. Země vybuduje atomovou elektrárnu, která by měla být uvedena do provozu do roku 2023 a na které by se mohly podílet i české firmy. Jordánsko má také ambiciózní plány na propojení saúdskoarabské železniční sítě přes své území s železniční infrastrukturou u Středozemního moře.

Češi do Jordánska vyvážejí hlavně motorová vozidla pro přepravu nákladu, traktory a zbraně, ale i stroje pro automatické zpracování dat, papír nebo rozvaděče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …