Hospodářská komora je partnerem 54. Mezinárodního strojírenského veletrhu

04.09.2012 14:41

Hospodářská komora České republiky (HK ČR), největší zástupce podnikatelské veřejnosti v zemi, i v tomto roce udělila záštitu nad 54. ročníkem Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, který se koná ve dnech 10. – 14. září 2012.

Hospodářská komora je partnerem 54. Mezinárodního strojírenského veletrhu
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Posláním HK ČR je usilovat o zlepšování podnikatelského prostředí, podmínek pro podnikání a také pomáhat všem firmám a podnikatelům rozvíjet jejich podnikání, jejich obchod. „Mezinárodní strojírenský veletrh se svojí více než padesátiletou tradicí je největší a nejprestižnější přehlídkou strojírenských oborů ve střední a východní Evropě a také jedinečnou platformou pro představení nových výrobků a technologických řešení. Svým rozsahem a významem ve středoevropském regionu tedy veletrh napomáhá rozvoji obchodu a novým kontaktům a kontraktům. V tom má MSV a HK ČR společný cíl. Každoroční záštita HK ČR nad Mezinárodním strojírenským veletrhem je proto logická,“ vysvětluje Petr Kužel, prezident Hospodářské komory České republiky.
 
Výsledky aktuálního průzkumu Barometr malých a středních podniků v ČR, který HK ČR pravidelně dvakrát ročně realizuje, potvrzují postupné zlepšení situace v některých odvětvích souvisejících zejména se strojírenskou výrobou, přičemž vysoký zájem vystavovatelů o letošní ročník MSV je rovněž indikátorem, který tuto skutečnost může potvrdit. „Z hlavních závěrů průzkumu vyplynulo, že co se týče výhledu na druhé pololetí roku 2012, nejsou podnikatelé již tolik skeptičtí a příznivější vývoj očekává 26,8 % respondentů, což je oproti průzkumu z ledna 2012, kdy příznivější vývoj očekávalo jen 16,1 % podnikatelů, velmi pozitivní posun o více než deset procentních bodů,“ zmiňuje prezident HK ČR Petr Kužel.
 
Z dílčí oblasti průzkumu – výrobní sféra, kam je řazeno i strojírenství, pak vyplývají ještě příznivější výsledky. Pozitivní vývoj za minulé pololetí hlásí 37,9% výrobních podniků. Pozitivní vyhlídky pro druhé pololetí roku 2012 pak má 35,3 % výrobních podniků, dalších 48,8 % výrobních podniků pak očekává v druhém pololetí roku 2012 neutrální vývoj. Pozitivní vývoj je u výrobních podniků patrný také s dílčích ukazatelů jako je obrat, zaměstnanost, investice či zakázky.
 
Partnerskou zemí letošního ročníku MSV je Indie, která byla v rámci nové Exportní strategie ČR na období 2012-2020 zařazena do seznamu tzv. prioritních zemí pro český zahraniční obchod. Na jejím vypracování Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR spolupracovalo mimo jiné i s Hospodářskou komorou České republiky. „Veletrhy jsou vždy barometrem toho, jak se daří ekonomice státu. Právě na nich se v budoucnu ukáže, zdali a jak Exportní strategie funguje. Tradiční a ve světě známý prestižní veletrh, jako je brněnský strojírenský veletrh, zcela jasně hraje důležitou roli v rámci podpory exportu. A to, že je letos partnerskou zemí právě Indie, hraje mimořádnou roli. Právě Indie patří k prioritním zemím, do kterých chceme český export posílit. Vzhledem k tomu, že indická ekonomika velmi dynamicky roste a pro český zahraniční obchod skýtá obrovský potenciál, shledávám partnerství této země za dobře zvolené a nanejvýš potřebné,“ říká prezident Kužel. HK ČR obchodní vztahy s indickými podnikateli buduje dlouhodobě. Jen do konce letošního roku vypraví komora ve spolupráci s partnery v ostatních zemí EU do Indie v rámci projektu „European Business & Technology Centre in India“ čtyři evropské podnikatelské mise.
 
„Děkuji organizátorům za péči a špičkovou profesionalitu, s níž veletrh pořádají, čímž tak vytvářejí podmínky a zázemí pro navazování nových obchodních kontaktů a uzavírání nových obchodů.  Při tomto jejich úsilí jim přeji mnoho úspěchů a věřím, že i letošní ročník brněnského strojírenského veletrhu bude nadmíru úspěšný,“ dodává závěrem Petr Kužel, prezident Hospodářské komory České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…