Hospodářskou a sociální radu Mostecka zajímaly plány a vize největšího města regionu

09.03.2023 22:11 | Tisková zpráva

Únorové jednání Hospodářské a sociální rady Mostecka (HSRM) se neslo ve znamení rozvojových vizí. Nosným tématem totiž bylo vystoupení Marka Hrvola, primátora města Mostu s prezentací Priorit města Mostu.

Hospodářskou a sociální radu Mostecka zajímaly plány a vize největšího města regionu
Foto: HSRM
Popisek: Hospodářská a sociální rada Mostecka

Primátor představil strategický plán města Mostu do roku 2027, který obsahoval tematické oblasti a cíle. Z oblasti dopravy a udržitelné mobility se například jedná o projekt Rozšíření přestupního terminálu u vlakového nádraží. Jeho cílem je modernizace a vylepšení funkčnosti stávajícího přestupního uzlu. Se začátkem realizace město počítá na podzim letošního roku, s dokončením v červnu 2025. V oblasti dopravy plánuje Most i další projekty, například výstavbu parkovacích nástaveb na několika místech ve městě, rekonstrukce autobusových zastávek a přechodů pro chodce nebo vybudování „cyklogenerelu“ v rámci obce s rozšířenou působností. Do tohoto projektu se budou moci zapojit i starostové z okolních obcí.

V oblasti nazvané Kvalita života, architektura, urbanismus a revitalizace veřejných prostor se Most plánuje zaměřit na okolí Jezera Most, revitalizace veřejných prostranství sídliště pod Lajsníkem, ve fázi realizace už je projekt Znovuzrození parku Střed. Město se hodlá aktivně zaměřovat i na energetiku a oblast životního prostředí, do svého vozového parku zakoupilo elektromobil v rámci projektu Elektromobilita, v tomto směru chce rozšiřovat i služby Taxíku Maxíku, který je určen pro dopravu seniorů například na úřady. V plánu je rovněž instalace fotovoltaických panelů na městské objekty sportovní haly, zimního stadionu a Aquadromu. V rámci úspor elektrické energie nahrazuje Most stávající veřejné osvětlení úspornými LED svítidly.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26303 lidí

Prioritou v oblasti majetku Strategického plánu města Mostu 2027 je projekt rekonstrukce Městské knihovny v Mostě a revitalizace budovy Repre. Do rekonstruovaného objektu kulturně-vzdělávacího centra Repre bude začleněna městská knihovna. Druhá etapa revitalizace počítá s přeměnou Repre na energeticky úspornou budovu. Práce mají být zahájeny v lednu příštího roku a dokončeny v roce 2026. K dalším záměrům města patří vybudování nové sportovní haly. Primátor představil i další priority například z oblasti bezpečnosti, kde se město chce nadále zaměřovat na snížení sociálně patologických jevů, kriminality a přestupků proti pořádku, mimo jiné prostřednictvím asistentů prevence kriminality nebo vybudováním nového nízkoprahového centra. V oblasti vzdělávání patří k prioritám města budování odborných učeben na základních školách, a to jak modernizací těch stávajících, tak budováním nových. V diskusi se členy regionální tripartity primátor Hrvol naznačil, město hodlá podporovat strategický projekt Green Mine, který řeší revitalizaci území po skončení těžby v lomu ČSA. Kompletní prezentace Priority města Mostu je k nahlédnutí na webových stránkách HSRM.

Důležitým bodem jednání únorové Hospodářské a sociální rady Mostecka byly materiály odborných komisí, které v rámci regionální tripartity působí. Nová předsedkyně odborné komise pro Rozvoj lidských zdrojů Hana Aulická Jírovcová informovala kromě plánů na letošní rok také o výsledcích jednání na Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR. Vyvolala jej Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje na základě podnětů svých členských organizací. Předmětem bylo mimo jiné zachování podpory veřejně prospěšných prací ve strukturálně postižených regionech, zohlednění kategorizace obcí. V rámci aktivní politiky zaměstnanosti hodlá ministerstvo preferovat nový nástroj - „sociální podniky.“ Krajská tripartita a ministerstvo proto na toto téma plánují seminář pro obce.

Oborná komise pro kulturu kromě ročního hodnocení předkládala ke schválení HSRM dvě žádosti o podporu, a to z obcí Lišnice a Patokryje, které prostředky poskytnuté regionální tripartitou použijí na pořádání obecních kulturních akcí. Odborná komise pro energetiku při HSRM a Sekce energetika OHK Most byly prvními komisemi, které navázaly úzkou spolupráci a společně organizují Energetické fórum Ústeckého kraje. Hodnocení svých činností předložili členům HSRM také odborné komise pro oblast cestovního ruchu a pro Infrastrukturu a životní prostředí.

Na závěr se členové HSRM rozhodli nominovat Festivalový orchestr Petra Macka na cenu hejtmana Ústeckého kraje za rok 2022.

Hospodářská a sociální rada Mostecka, z. s. vznikla v březnu roku 1999 jako apolitické občanské sdružení, jehož členy jsou fyzické a právnické osoby, instituce státní nebo veřejné správy, které žijí nebo působí na Mostecku. V současnosti má 57 členů. Hospodářská a sociální rada Mostecka, z. s. je členem Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje z. s., která sdružuje sedm okresních sdružení působících v rámci kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…