Hrad: Zveřejnění platů

15.09.2020 8:24

Na základě rozhodnutí Městského soudu v Praze je Kancelář prezidenta republiky povinna poskytnout informace v rozsahu, v jakém je požaduje aktivistka Kristýna Bašná na základě žádosti o informace, kterými již několik let zatěžuje desítky českých státních institucí. Náklady na právní služby spojené s nezbytným posouzením jejích žádostí, stejně tak jako práce soudů, jsou odhadovány na miliony korun, které jdou ve výsledku na vrub daňových poplatníků.

Hrad: Zveřejnění platů
Foto: generalcompact.cz
Popisek: Kancelář prezidenta ČR

Kancelář prezidenta republiky nehodlá dále zatěžovat soudní systém kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu, nicméně mi jako vedoucímu Kanceláře prezidenta republiky není jasné, jak má zveřejnění platových poměrů jednotlivých vedoucích zaměstnanců přispět k diskusi o věcech veřejného zájmu, ani o jaký veřejný zájem by mělo jít – obé je totiž podle Ústavního soudu při posuzování podobných žádostí nutné dodržet. Platové poměry vedoucích pracovníků KPR jsme zveřejnili již dvakrát a nevšiml jsem si, že by to vedlo k jakékoli konstruktivní debatě. Nejvyšší správní soud to z nějakého důvodu „vidí jinak“, a my toto rozhodnutí budeme respektovat. Nemáme ostatně co tajit.

Platy ředitelů odborů i můj plat jsou zcela srovnatelné s platy vedoucích představitelů v jiných státních institucích. Ba naopak, i ti nejlépe placení úředníci, státní zástupci, soudci, manažeři státních firem, ministři, dokonce i sám prezident republiky, zdaleka nedosahují platových poměrů například ředitele České televize, která o počínání paní Bašné horlivě informuje. Přitom mzda ředitele ČT Petra Dvořáka dosahuje téměř dvojnásobek mzdy samotného prezidenta republiky. Stránka paní Bašné o tom samozřejmě mlčí.

Zároveň je pozoruhodné, kdo nás o zveřejnění platů vlastně žádá. Zmiňovaná aktivistka paní Bašná sice zahrnuje úřady žádostmi o informace a požaduje transparentnost, ovšem projekt, v rámci kterého tyto informace následně zveřejňuje, žádné informace o svém financování neposkytuje. Jediným přiznaným sponzorem je velvyslanectví USA v Praze. Představa, že na území svrchovaného státu financuje cizí stát aktivity směřující k zahlcování zdejších úřadů a soudů, je pro mě zcela nepřijatelná a v rámci transparentnosti vyzývám pro změnu já paní Bašnou, aby předložila kompletní financování svého projektu, včetně svého honoráře a nákladů spojených s provozováním webové stránky www.platyuredniku.cz, a to včetně všech souvisejících smluvních závazků.

Proti postupu této aktivistky se již dříve s rozsáhlou argumentací ohradil Senát PČR, Poslanecká sněmovna PČR a Správa státních hmotných rezerv.

tabulka

Ing. Vratislav Mynář
vedoucí Kanceláře prezidenta republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …