Hvězda metropolitní opery se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu uvede Mahlera

03.01.2017 20:36

Na abonentním večeru SOČRu z řady „Když klasika je vášní“ vás v pondělí 9. ledna čeká setkání s rakouským barytonistou světového jména Markusem Werbou, jehož zná publikum nejvěhlasnějších operních domů. Zároveň se jedná o velice žádaného koncertního pěvce. Své umění předvede v Mahlerově cyklu Písně o mrtvých dětech.

Hvězda metropolitní opery se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu uvede Mahlera
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

V německém kulturním okruhu setrváme po celý večer. Uvede ho rané dílo Antona Weberna, idyla Im Sommerwind, a finále je zadáno pro Richarda Strausse a jeho monumentální symfonickou báseň Život hrdinův. Diriguje šéf tělesa Ondrej Lenárd. Přímý přenos ze Dvořákovy síně Rudolfina vysílá ČRo Vltava.

PROGRAM:

Anton Webern (1883–1945)

Im Sommerwind, idyla pro orchestr

Gustav Mahler (1860–1911)

Písně o mrtvých dětech na texty Friedricha Rückerta

Richard Strauss (1864–1949)

Život hrdinův, symfonická báseň, op. 40 

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Ondrej Lenárd – dirigent
Markus Werba – baryton

Marcus Werba

DVOŘÁKOVA SÍŇ RUDOLFINA, PONDĚLÍ 9. LEDNA V 19.30 HODIN

Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava.

Umělecký životopis sólisty:

Rakouský barytonista Markus Werba vystoupil na pódiích nejslavnějších světových operních domů a koncertních sálů, jako jsou Teatro alla Scala, Royal Opera House v Covent Garden, Bayerische Staatsoper, Deutsche Staatsoper Berlin, Losangeleská opera, Lyonská opera, Wiener Staatsoper, Theater an der Wien, Théâtre du Châtelet, Semperova opera v Drážďanech, Metropolitní opera v New Yorku, Suntory Hall v Tokiu a Teatro Colón v Buenos Aires a na festivalech v Baden-Badenu, Salcburku, Tanglewoodu, Aspenu a na festivalu Gergiev. Na seznamu dirigentů, s nimiž spolupracoval, figurují mimo jiné jména Claudio Abbado, Jeffrey Tate, Ivor Bolton, Kent Nagano, Riccardo Muti, James Conlon, Daniel Barenboim, James Levine, Jean-Christophe Spinosi, Nikolaus Harnoncourt, Emmanuel Villaume, Ivan Fischer, Daniele Gatti a Rafael Frühbeck de Burgos.

Mezi jeho projekty v sezoně 2016–2017 a nadcházejících letech se řadí inscenace Mistři pěvci norimberští a Figarova svatba v Teatro alla Scala (rovněž s nimi vystoupí v Novém národním divadle v Tokiu), Evžen Oněgin v koncertním provedení s Boston Youth Symphony Orchestra a několikero operních angažmá v Boloni a Turíně, dále pak koncerty s orchestry, jako je SOČR, a recitály v prostorách, jako je Wigmore Hall. Ve vzdálenějším horizontu budou jeho kroky opět směřovat do Metropolitní opery a La Scaly.

Markus je velice žádaným koncertním pěvcem. Má za sebou recitály v Terstu, londýnské Wigmore Hall, vídeňském Musikvereinu, salcburském Mozarteu, na Schubertiadě v Hohenemsu, v Suntory Hall v Tokiu, Musée d'Orsay v Paříži. Na koncertech uvedl mj. Faurého Requiem (Grand Théâtre de Genève), cyklus písní Chlapcův kouzelný roh (koncertní turné s Orquesta Sinfónica de Barcelona), Schubertovu operu Alfonso a Estrella ve vídeňském Konzerthausu s Ivorem Boltonem a vybrané árie z opery Thaïs v Opéra comique. Představil se také s Rotterdamskou filharmonií, Montréalským symfonickým orchestrem pod taktovkou Kenta Nagana, Orchestrem Bavorského rozhlasu pod taktovkou Giovanni Antoniniho, se Skotským komorním orchestrem pod taktovkou Olari Eltse a absolvoval koncertní turné s Enriquem Mazzolou a Orchestre national d'Île-de-France.

Markus začal navštěvovat hodiny zpěvu, když mu bylo 16 let. Později zpěv studoval na Konzervatoři v Klagenfurtu a na vídeňské Musikuniversität s Ralfem Doringem. Kromě toho absolvoval hodiny zpěvu u Roberta Holla a Waltera Berryho a až dosud spolupracuje s Gerhardem Kahrym. Markus je držitelem mnoha prvních cen ze soutěží v Rakousku, Itálii, na Slovensku, ve Španělsku a Japonsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

16:05 CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

S blížícím se začátkem Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024, které proběhne od 10. do 26. kvě…