I lidé s albinismem mohou milovat sluneční paprsky

17.10.2014 12:40

Speciální opalovací krém pro lidi s albinismem v Tanzanii vyvíjí společnost BASF a Dermatology Training Centre (RDTC).

I lidé s albinismem mohou milovat sluneční paprsky
Foto: tripzone.cz
Popisek: Středozemní moře při západu slunce

Největším nepřítelem je pro lidi s albinismem slunce. Každý rok bojuje s následky vrozené poruchy pigmentace v Tanzanii více než 20 000 lidí. Lidé postižení albinismem mají velmi světlou kůži, vlasy i oči a jejich pokožka je pod silným africkým sluncem výrazně náchylná ke spálení, což s sebou přináší mimo jiné také zvýšené riziko rakoviny kůže.

Ve východní Africe je ztrátou hnědočerného pigmentu melaninu postižen zhruba každý 2 500. člověk, přičemž průměrná délka života lidí s albinismem je zhruba pouhých 30 let. Dermatology Training Centre pomáhá těmto lidem již více než 22 let. Součástí podpory je i produkce opalovacího krému od BASF, který zvládá extrémní podmínky.

RDTC od listopadu 2012 vyrábí ve svém zařízení vlastní opalovací krém The Kilimanjaro Suncare s ochranným slunečním faktorem (SPF) 30, který v severní Tanzanii zdarma rozděluje mezi 2 000 lidí trpících albinismem. Od roku 2013 spolupracuje se společností BASF, která mu poskytuje nejen potřebné přísady, ale i odborné znalosti pro další rozšíření výroby. „Nejprve jsme byli pouze dodavateli přísad potřebných pro ochranu proti slunečnímu záření,“ říká Uli Osterwalder, expert BASF v segmentu sluneční ochrany, a dodává: „Nyní pracujeme společně na tom, abychom vytvořili vhodnou ochranu, která ještě lépe ochrání kůži místních lidí, jež jsou vystaveni extrémnímu slunečnímu záření.“

Nejlepší možná ochrana pro osoby s albinismem

Kromě vyššího ochranného faktoru (SPF 50) by měl mít nový krém vysokou absorpci záření UVA a měl by poskytovat dlouhotrvající ochranu. Stávající ochranný krém, který místní obyvatelé označují jako „KiliSun“, má jednu rozhodující nevýhodu – v současné době totiž neposkytuje dostatečnou ochranu před UVA zářením. „Na rozdíl od UVB pronikají UVA paprsky hluboko do kůže. To znamená, že mohou v dlouhodobém horizontu nepříznivě působit na buňky a podpořit tak rozvoj rakoviny kůže,“ vysvětluje Mafalda Soto Valdés ze španělské organizace rozvojové pomoci AFRICA DIRECTO.

Intenzivní UV záření v kombinaci s nedostatkem vhodného oblečení a ochrany proti slunci vede v Tanzanii k takzvané aktinické keratóze – prekancerózní fázi rakoviny kůže u lidí s albinismem pod 20 let. „RDTC chce chránit lidi s albinismem před extrémním slunečním zářením na rovníku tím nejlepším možným způsobem. Chceme jim poskytovat lékařskou pomoc a podporu, která je pro jejich přežití nezbytná. BASF je pro nás v tomto úsilí velmi důležitým partnerem,“ zdůraznila Valdés.

Emulze pro dlouhodobou ochranu

Hledání té nejúčinnější alternativy však není jednoduché. „Více než 90 % veškeré ochrany proti slunečnímu záření v Evropě tvoří olejovo-vodové emulze. Jsou snadno použitelné, snadno se vstřebávají a zajistí velmi komfortní pocit při aplikaci na kůži. Jejich nevýhodou je však to, že před ostrým africkým sluncem neochrání. Díky vyššímu pocení je aplikovaná vrstva z kůže odplavena a ochranná bariéra je tak velmi malá,“ vysvětluje Uli Osterwalder. Právě proto se zástupci RDTC společně s odborníky ze společnosti BASF rozhodli vytvořit takovou emulzi, která poskytne dlouhodobou ochranu i v extrémních podmínkách. V dlouhodobém horizontu by měla tato ochranná emulze nahradit stávající ochranu proti slunečnímu záření. Mezitím je opalovací krém „KiliSun“ obohacen od BASF UV filtrem Uvinul® Plus, který poskytuje významnou  UVA ochranu.

O společnosti BASF

Ve společnosti BASF tvoříme svět chemie – a činíme tak již 150 let. Rozsah našeho portfolia sahá od chemických látek, plastů, přes speciální chemii a produkty pro ochranu rostlin po ropné produkty a zemní plyn. Jako přední světová chemická společnost spojujeme hospodářský úspěch s ochranou životního prostředí a sociální zodpovědností. Prostřednictvím vědy a inovací umožňujeme našim zákazníkům reagovat v téměř každém průmyslovém odvětví na současné i budoucí potřeby společnosti. Naše produkty a řešení přispívají k zachovávání zdrojů, zajišťování výživy a zlepšování kvality života. Tento náš přínos jsme shrnuli do našeho firemního záměru: Tvoříme svět chemie pro trvale udržitelnou budoucnost. V roce 2013 dosáhla společnost BASF obratu ve výši 74 miliard EUR a ke konci téhož roku zaměstnávala přes 112 000 pracovníků. Akcie společnosti BASF jsou obchodovány na burzách ve Frankfurtu (BAS), Londýně (BFA) a Curychu (AN).

BASF v České republice

Společnost BASF spol. s.r.o., dceřiná společnost BASF SE, patří k předním firmám chemického průmyslu v České republice. Z Prahy a jiných závodů je distribuován celý sortiment inovativních a vysoce hodnotných výrobků skupiny BASF. V roce 2013 měla v České republice skupina BASF 278 zaměstnanců a dosáhla obrat ve výši 605 miliónů Eur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

19:15 Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

Prezident České republiky Petr Pavel na Pražském hradě opět jmenoval nové generály z řad vojáků z po…