ICT Unie: Expertní tým pro rozvoj přístupových sítí vysokorychlostního internetu v ČR

02.11.2014 14:20

ICT UNIE, Asociace provozovatelů kabelových a telekomunikačních sítí, Česká asociace elektronických komunikací a Česká asociace telekomunikací založily Sektorovou komisi pro rozvoj vysokorychlostních sítí elektronických komunikací.

ICT Unie: Expertní tým pro rozvoj přístupových sítí vysokorychlostního internetu v ČR
Foto: Archiv
Popisek: ict unie

Cílem její činnosti bude názorové sjednocení ICT průmyslu v problematice budování a provozování telekomunikačních sítí nové generace (NGA) v ČR. Součástí aktivit bude i příprava optimálního čerpání prostředků z evropských fondů, zejména ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu, a také formulace návrhů na zjednodušení výstavby těchto sítí. Bez rozšíření vysokorychlostního internetu a jeho dostupnosti pro občany i podnikatelskou sféru je ohrožen další rozvoj digitální ekonomiky v Česku.

V programovém období 2014 až 2020 budou dotace na rozvoj vysokorychlostních přístupových sítí poskytovány v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK), prioritní osa 4. Celková částka určená pro danou oblast má činit 14 miliard korun. Dosud však nejsou specifikovány podmínky čerpání finančních prostředků a právě v tomto směru bude nově založená Sektorová komise aktivně působit. Navrhne vhodné postupy při vyhlašování jednotlivých výzev v rámci OPPIK a způsoby hodnocení (porovnání) předložených projektů včetně schvalování dotací. Podporované projekty mají být v souladu s Národním plánem rozvoje sítí nové generace, na jehož přípravě se komise mj. ve spolupráci s Českým telekomunikačním úřadem hodlá také podílet.

Sektorová komise naváže na činnost již více než rok fungující pracovní skupiny ICT UNIE. Nadále bude usilovat i o celkové zjednodušení výstavby sítí, kterému dosud brání řada administrativních a legislativních překážek.

„K výraznému zlevnění a urychlení výstavby by pomohly např. změny již zastaralých technických i právních norem nebo přijetí standardů pro budování sdílené infrastruktury,“ vysvětluje prezident ICT UNIE Svatoslav Novák a dodává: „Je dobrou zprávou, že se oborové asociace domluvily na koordinovaném postupu. Díky tomu se zintenzivní i spolupráce se státními institucemi, zejména MPO a ČTÚ, jejichž zástupci již projevili zájem o účast na jednáních nově zformované komise.“

Do roku 2020 má mít přístup k internetu o rychlosti 100 Mb/s zajištěna minimálně polovina domácností a připojení o rychlosti 30 Mb/s bude dostupné všem obyvatelům. K dosažení tohoto cíle, který vyplývá ze strategie EU Digitální agenda pro Evropu, se Česká republika zavázala ve státní politice Digitální Česko 2.0. Řada přijatých opatření je však v tuzemsku dosud plněna jen částečně, případně vůbec.

ICT UNIE je profesní sdružení firem z oboru informačních technologií a elektronických komunikací i dalších podnikatelských a vzdělávacích subjektů, jehož cílem je zvýšit vnímání důležitosti zavádění a využívání moderních informačních technologií ve společnosti, včetně vytváření optimálních podmínek pro rozvoj veřejných sítí elektronických komunikací v České republice jako nezbytného předpokladu pro fungování informační společnosti. Ve svých aktivitách navazuje na činnost Sdružení pro informační společnost (SPIS) a Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí (APVTS). Podrobnější informace viz www.ictu.cz

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…