IMPER CZ: Firmy a instituce čerpaly na evropských dotacích 422 miliard, nejvíce na dopravu

29.07.2014 8:54

Stavba dálnic, rychlostních silnic a modernizace železnice - to jsou nejdražší projekty, které v uplynulém programovém období získaly dotace z evropských strukturálních fondů. Do jejich čerpání se vedle státních úřadů intenzivně zapojily například vysoké školy. Vyplývá to z údajů v databázi Merk společnosti IMPER CZ.

IMPER CZ: Firmy a instituce čerpaly na evropských dotacích 422 miliard, nejvíce na dopravu
Foto: IMPER CZ
Popisek: IMPER CZ

Více než 422 miliard korun je celkový objem dotací, které české instituce a firmy čerpaly v uplynulém programovém období z evropských strukturálních fondů. Polovina těchto prostředků přitom byla vyčerpána za poslední rok a půl. Ukazuje to statistika společnosti IMPER CZ.

„Zdaleka nejvíce prostředků – celá čtvrtina celkového objemu – byla vynaložena v rámci Operačního programu Doprava, a to zejména na stavbu a modernizaci silnic a železnic,“ komentuje statistiky Tomáš Berger, CEO společnosti IMPER CZ.

V čele žebříčku z hlediska celkové hodnoty vyplacených dotací stojí Ředitelství silnic a dálnic ČR následované Správou železniční a dopravní cesty. Až s výrazným odstupem obsadilo třetí místo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Mezi dvaceti předními institucemi dominují ministerstva, státní a příspěvkové organizace nebo kraje, k velmi úspěšným ale patří i některé vysoké školy, například Univerzita Palackého v Olomouci, brněnské Masarykova univerzita a Vysoké učení technické nebo Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava.

„Z hlediska právní formy byla více než pětina dotací vyplacena příspěvkovým organizacím, následují obce nebo městské části a třetí v pořadí jsou společnosti s ručením omezením, na které připadá asi desetina všech dotací,“ uvádí Tomáš Berger. Z akciových společností a s.r.o. získaly z evropských fondů nejvyšší dotace České dráhy, Dopravní podnik hl. m. Prahy a firmy zaměřené na výzkum, vývoj a inženýrství nebo vodohospodářské společnosti.

„Data jsme získali z veřejně přístupných zdrojů pomocí naší databáze Merk a jsou za období leden 2008 až červen 2014,“ přibližuje zároveň Berger vznik statistiky. Služba Merk je nejobsáhlejší a nejaktuálnější databází firem a živnostníků v ČR, zahrnuje více než 2,7 milionů subjektů. Umožňuje vyhledávat kontaktní údaje, propojení mezi společnostmi, vývoj obratu či počtu zaměstnanců za posledních deset let a mnoho dalších údajů.

O společnosti IMPER CZ

Společnost IMPER CZ se specializuje na databáze a informace důležité pro firmy. V současné době má ve svém portfoliu 4 služby. Jedná se o unikátní nástroj Leady, který má využití především v marketingu. Identifikuje firemní návštěvníky webových stránek a zaznamená, co je zajímalo. Je tak možné aktivně kontaktovat potenciální zájemce o služby nebo produkty. Další službou je Merk, což je nejaktuálnější a nejobsáhlejší databáze firem v ČR. Údaje jsou neustále ověřovány, každá firma je prověřena jednou za 3 dny. Monitora je systém, který monitoruje internetová, tištěná a audiovizuální média v České a Slovenské republice. Umožňuje také sledování změn u zákazníků a konkurentů. Posledním aplikací je databáze firem Detail, která je přístupná zcela zdarma. Mezi klienty společnosti IMPER CZ patří řada velkých firmem i mediálních domů, jako jsou například HP, Canon, IKEA, Ahold nebo AVG.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…