IROP prostřednictvím 35 projektů podpoří zkvalitnění hromadné dopravy v regionech

27.03.2017 12:30

Centrum pro regionální rozvoj České republiky dokončilo hodnocení projektů podaných v rámci výzvy IROP č. 24 „Přestupní terminály“. Ke spolufinancování z evropských fondů doporučilo 35 projektů, které budou podpořeny částkou vyšší než 733 milionů Kč z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

IROP prostřednictvím 35 projektů podpoří zkvalitnění hromadné dopravy v regionech
Foto: Centrum pro regionální rozvoj
Popisek: Centrum pro regionální rozvoj

Cílem výzvy je výstavba a modernizace přestupních terminálů a samostatných parkovacích systémů na území celé České republiky mimo území hl. m. Prahy. Užitek přinese především obyvatelům dojíždějícím za prací, vzděláním a službami – všem uživatelům veřejné dopravy.

Díky příspěvku více než 42 milionů Kč vznikne v Českém Krumlově nový bezbariérový přestupní terminál, který zajistí vyšší kvalitu služeb pro obyvatele regionu i návštěvníky oblíbeného historického města, a to včetně vozíčkářů, nevidomých a slabozrakých. K lepšímu propojení jednotlivých druhů dopravy a zážitku z cestování by měl sloužit nejen moderní informační systém, ale i parkovací místa P+R, K+R, B+R, bezpečnostní a orientační prvky.  

V Břeclavi, Litoměřicích, Hodoníně, Lysé nad Labem, Poděbradech a Třinci se plánuje výstavba novodobých parkovacích systémů B+R, tedy automatizovaných parkovacích zařízení pro kola. V non-stop provozu nabídnou kapacitu pro zhruba 100 jízdních kol, která budou po dobu úschovy pojištěna a chráněna před vlivy počasí i krádežemi. Uložit v nich bude možné případně i přilbu a reflexní vestu. Výsledkem parkovišť pro kola by měl být větší komfort pro cyklisty a obecně i zvýšení užívání jízdních kol. Z toho vyplývá zdravý pohyb obyvatel, úspora času, bezpečnější a kultivovanější prostředí v přestupních uzlech, snížení emisí i hluku.

Výzvy IROP slouží mimo jiné ke zvýšení podílu udržitelných forem dopravy. Jejich prostřednictvím by se měly zlepšit jak podmínky pro cestující včetně hendikepovaných, tak pro pracovníky zajišťující hromadnou přepravu osob.

O Centru pro regionální rozvoj České republiky

Centrum pro regionální rozvoj České republiky (www.crr.cz) je státní příspěvková organizace řízená Ministerstvem pro místní rozvoj ČR. Již od roku 1999 je hlavní činností Centra administrace a kontrola čerpání evropských fondů. V současném programovém období (2014 – 2020) má na starosti administraci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a programy přeshraniční spolupráce. Centrum je také hostitelskou organizací celoevropské poradenské sítě pro malé a střední podnikatele Enterprise Europe Network. Dlouhodobá zkušenost s realizací projektů podporovaných EU, vlastní řídicí a organizační systémy a certifikace podle mezinárodní normy ISO 9001:2008 umožňují Centru rychle a efektivně vyhovět požadavkům jednotlivých programů i klientů při dodržení vysoké kvality. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…