Inflace v červenci byla mírně pod prognózou ČNB

10.08.2018 15:05

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v červenci 2018

Inflace v červenci byla mírně pod prognózou ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Podle zveřejněných údajů zpomalil v červenci meziroční růst cenové hladiny na 2,3 %. Inflace se tak nadále nachází v horní polovině tolerančního pásma dvouprocentního cíle ČNB. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v červenci meziročně zvýšily o 2,2 %.

Inflace byla v červenci o 0,3 procentního bodu pod prognózou ČNB. To bylo dáno výhradně vývojem cen potravin. Ve skokovém útlumu jejich dynamiky se projevil zejména vývoj cen tradičně kolísavých položek, jako je ovoce a zelenina, který mívá výrazný, ale přitom nestálý sezónní průběh. Naproti tomu jádrová inflace v červenci výrazně vzrostla, a překonala tak očekávání ČNB. V ní se již delší dobu odráží vliv svižného růstu domácí ekonomiky a akcelerující dynamiky mezd a nově i nedávné oslabení kurzu koruny. Kombinace těchto faktorů zřejmě přispěla k tomu, že v červenci došlo v rámci jádrové inflace k citelnému urychlení růstu cen zahraničních rekreací. Prognóza vývoje regulovaných cen, cen pohonných hmot a primárních dopadů změn nepřímých daní se v červenci naplnila.

Zveřejněná data na jedné straně naznačují naplňování jednoho z dílčích rizik identifikovaných v prohlášení po srpnovém měnovém zasedání bankovní rady ČNB. Ta konstatovala, že krátkodobé riziko prognózy směrem dolů představuje výhled inflace na nejbližší měsíce v oblasti cen potravin a pohonných hmot. Na druhou stranu však nová data spíše potvrzují kvalitativní vyznění poslední prognózy ČNB. Podle ní jsou celkové fundamentální inflační tlaky silné a krátkodobě ještě dále vzrostou, zejména v souvislosti s výraznou mzdovou dynamikou v tuzemské ekonomice. Zároveň odeznívá protiinflační působení dovozních cen, do nichž se promítá nedávné oslabení kurzu koruny. V dalším období se ovšem celkové inflační tlaky zmírní v návaznosti na pokračující zvyšování úrokových sazeb, obnovené posilování kurzu a pomalejší dynamiku mezd. Na horizontu měnové politiky se tak inflace shora vrátí k dvouprocentnímu cíli ČNB. Během roku 2020 pak setrvá v jeho blízkosti.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…