Inflace v srpnu 2017 nepatrně pod prognózou ČNB

11.09.2017 20:10

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v srpnu 2017

Inflace v srpnu 2017 nepatrně pod prognózou ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Podle dnes zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v srpnu 2017 meziročně o 2,5 %. Inflace se tak nadále nachází v horní polovině tolerančního pásma dvouprocentního cíle ČNB. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v srpnu meziročně zvýšily o 2,6 %.

Celková meziroční inflace byla v srpnu nepatrně pod prognózou ČNB. Drobná odchylka od predikce směrem dolů byla dána mírně nižším než očekávaným meziročním růstem cen potravin. Naopak růst cen pohonných hmot byl o něco rychlejší, než ČNB předpovídala. Vývoj cen v ostatních složkách spotřebního koše byl v souladu s prognózou.

Zveřejněná data potvrzují vyznění stávající prognózy ČNB. Podle ní inflace setrvá v horní polovině tolerančního pásma cíle ČNB i ve zbytku letošního roku. Inflační tlaky v současnosti kulminují, když odrážejí zrychlující růst mezd i ekonomické aktivity. Tyto domácí fundamentální vlivy se přitom projevují zejména ve vývoji jádrové inflace.  V následujícím období růst domácích nákladů zvolní díky zvyšování dynamiky produktivity práce. Ta bude ve vzrůstající míře vyvažovat vliv zrychleného růstu mezd a ekonomické aktivity. Aktuálně již jen lehce proinflační působení dovozních cen se záhy změní na protiinflační. Tento vývoj bude odrážet utlumenou dynamiku zahraničních výrobních cen a posilující kurz koruny. Začátkem příštího roku se tak inflace sníží k 2% cíli ČNB a na horizontu měnové politiky, tedy ve třetím a čtvrtém čtvrtletí příštího roku, se bude nacházet lehce pod cílem. Jádrová inflace se přitom bude pohybovat stabilně kolem dvou procent.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…