Inflace v únoru 2017 nad prognózou ČNB

10.03.2017 20:10

Podle zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v únoru 2017 meziročně o 2,5 %. Inflace se tak od začátku letošního roku nachází nad 2% cílem ČNB, avšak v rámci tolerančního pásma. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v únoru meziročně zvýšily taktéž o 2,5 %.

Inflace v únoru 2017 nad prognózou ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Celková meziroční inflace byla v únoru o 0,4 procentního bodu nad prognózou ČNB. Důvodem byla – podobně jako v lednu – v prvé řadě vyšší než očekávaná korigovaná inflace bez cen pohonných hmot. V tomto ukazateli jádrové inflace se již delší dobu pozitivně projevuje pokračující růst domácí ekonomiky a zvyšující se dynamika mezd. Na jádrovou inflaci v poslední době působí i obnovený růst výrobních cen v eurozóně a též cenové dopady zavedení elektronické evidence tržeb v odvětví stravování a ubytování. O něco menší měrou se na vyšší než prognózované únorové inflaci podílely i ceny potravin, k čemuž přispělo mimo jiné i skokové zvýšení tradičně kolísavých cen zeleniny. V opačném směru – ale v malé míře – působil na odchylku skutečnosti od prognózy ČNB poněkud mírnější než očekávaný meziroční růst cen pohonných hmot a o něco výraznější pokles regulovaných. Prognóza dopadu změn nepřímých daní se naplnila.

Zveřejněná data představují pro naplnění stávající prognózy ČNB mírné proinflační riziko pro zbytek roku 2017. Tato prognóza předpokládá používání kurzu jako nástroje měnové politiky do poloviny letošního roku. Podle této prognózy se inflace v letošním roce zvýší do horní poloviny tolerančního pásma cíle. Na horizontu měnové politiky, tedy v první polovině příštího roku, se pak bude k dvouprocentnímu cíli navracet shora. Domácí výrobní náklady nadále znatelně porostou především vlivem zvyšujících se mezd. Spolu s obnoveným růstem cen průmyslových výrobců v eurozóně to povede k dalšímu zvýšení jádrové inflace. V opačném směru bude od poloviny letošního roku působit prognózou předpokládané posílení kurzu koruny po opuštění kurzového závazku.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…