Janáčkova filharmonie Ostrava: Do Ostravy přijedou tři „olympijští“ vítězové

01.09.2018 21:00

Koncertní sezónu Janáčkovy filharmonie Ostrava 2018/2019 lze bez ostychu nazvat hvězdnou. Pozvánku k vystoupení s ostravským orchestrem nebo na recitálu přijaly skutečné špičky svého oboru. Především je třeba zmínit hned trojici vítězů určitě nejtěžší a také nejprestižnější hudební soutěže – Mezinárodní soutěže královny Alžběty v Bruselu. Ostravané se mohou těšit na vynikající klavíristy – Borise Giltburga ( vítěz z roku 2013), samozřejmě největší domácí hvězdu Lukáše Vondráčka (2016), které doplní ještě lotyšská houslistka Baiba Skride (2001).

Janáčkova filharmonie Ostrava: Do Ostravy přijedou tři „olympijští“ vítězové
Foto: Ivan Korc
Popisek: Janáčkova filharmonie

„Olympiáda je oblíbená nálepka, ale označit tak soutěž asi můžeme“, říká o bruselské soutěži Lukáš Vondráček a dodává, „Když se podíváte na jména vítězů, jsou to fantastičtí a nejlegendárnější muzikanti naší historie: ať už Leon Fleisher, anebo Vladimir Ashkenazy. Řadit se k nim je pro mě velkou ctí a zároveň velkou zodpovědností.“

Tím ale výčet prvotřídních interpretů zdaleka nekončí. Na zahajovacím koncertě 27. září v Domě kultury města Ostravy se představí další famózní klavírista, frenštátský rodák Martin Kasík.  I on má na kontě celou řadu úspěchů, z nichž je nutné zvýraznit jeho vítězství v další vysoce ceněné soutěži Young Artists Competition v New Yorku (1999). Kromě toho má také majitelem 1. ceny z Mezinárodní interpretační soutěže Pražské jaro, stejně jako další host Janáčkovy filharmonie, členka České filharmonie, hornistka Kateřina Javůrková. Ta k domácímu úspěchu přidala v roce 2016 ještě 2. cenu v Mezinárodní soutěži ARD v Mnichově. Je o ní známo, že peče výborné dorty a zákusky – ten nejslavnější vytvořila k 70. narozeninám šéfdirigenta České filharmonie Jiřího Bělohlávka. Bylo na něm přes 120 figurek filharmoniků i s jejich nástroji a samozřejmě šéfdirigentem.

Také závěrečný symfonický koncert sezóny nabídne hvězdné obsazení. Na programu bude monumentální Mahler, za dirigentským pultem stane šéfdirigent JFO Heiko Mathias Förster, sborový part v nastudování toho nejlepšího z domácích zdrojů – Českého filharmonického sboru a třešinkou na dortu bude pak sólový part v podání jedné z nejlepších operních pěvkyň současnosti Bernardy Fink. Tato v argentinská pěvkyně se slovinskými kořeny žila se svým mužem diplomatem šest let v Praze. Díky tomu nejen slušně česky mluví, ale zamilovala si i Dvořáka a také právě Mahlera. „Mahler je mi blízký především proto, že měl touhu po nějaké jistotě. V Rakousku byl Čech, v Německu Rakušan, ve světě Žid, jak sám říkal. Ale jeho touha, Sehnsucht, ta má i hledisko hluboce spirituální – jeho hudba o tom všem mluví. I o utrpení. A o tom vím i já a moje rodina své – vzpomínky z války, které jsme slyšeli doma. Zdá se mi, že mu rozumím,“ říká v jednom z rozhovorů Bernarda Fink.

Další znamenité klavíristy pak nabídne druhý ročník cyklu klavírních recitálů. „Po úspěchu řady klavírních recitálů v minulém roce v nich pokračujeme i letos. Pozvání tentokrát přijali legendární ruský pianista Nikolaj Luganskij, Brit Barry Douglas, recitálový debut odehraje vítěz interpretační soutěže v Leedsu Federico Colli a vycházející francouzská hvězda Rémi Geniet se blýskne snad s nejobtížnějším repertoárem, jaký si mohl vybrat,“ říká ředitel filharmonie Jan Žemla.

Také za dirigentským pultem se vystřídají vynikající dirigenti, jako jsou Vassily Sinaisky, Daniel Raiskin, Łukasz Borowicz nebo Risto Joost v čele s polskou legendou Jackem Kaspszykem.

„65. koncertní sezóna JFO se tak stává přehlídkou vrcholného interpretačního mistrovství a je jen na posluchačích, jakého sólistu, dirigenta, skladatele či sólový nástroj si vyberou pro svůj zážitek z kvalitního umění na světové úrovni“, dodává Jan Žemla.

S nákupem vstupenek se nevyplatí čekat na poslední chvíli. Na zahajovacím koncertě zbývá už jen pár volných míst. Více na www.jfo.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…