Jihočeský kraj: Dopravní zatížení Srubce vyřeší obchvat tunelem

20.07.2018 10:28

Minimalizovat hluk, prašnost a dopravní zatížení v blízkosti obce Srubec. To je cílem Jihočeského kraje. Na svém jednání radní proto schválili takovou podobu realizace obchvatu, pomocí níž tohoto cíle dosáhnou.

Jihočeský kraj: Dopravní zatížení Srubce vyřeší obchvat tunelem
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Přeložka silnice druhé třídy číslo 157 tak povede asi 300 metrů dlouhým tunelem. Cena stavby se kvůli tomu navýší cca o 132 milionů korun. Obchvat Srubce, který se bude skládat z přeložky silnice druhé třídy číslo 156 a číslo 157, tedy bude stát okolo 658 milionů korun.

„Při plánování realizace obchvatu požadovali obyvatelé Srubce variantu s tunelem. Po důkladném zvážení všech dalších možností jsme se rozhodli jejich požadavku vyhovět. Varianta obchvatu s tunelem totiž řeší hrozbu dopravní zátěže pro obyvatele Srubce a minimalizuje dopad stavby na životní prostředí,“ vysvětlila hejtmanka Ivana Stráská s tím, že uvedené výhody bohatě vyváží skutečnost, že realizace tunelu celou stavbu prodraží asi o 132 milionů korun. Celkem si stavba obchvatu vyžádá náklady ve výši 658 milionů korun.

Krajský radní pro veřejné zakázky Antonín Krák k tomu doplnil, že stavbu bude nutno zrealizovat co nejdříve tak, aby plynule navázala na chystanou stavbu dálnice D3. „Z prohlášení vládních činitelů v médiích víme, že obchvat dálnice D3 okolo Budějovic bude vysoutěžen v nejbližší době, tak chceme přeložky silnice druhé třídy číslo 156 a 157 realizovat co nejdříve,“ vysvětlil radní Krák.

Na realizace přeložek nechal Jihočeský kraj zpracovat technickou studii, která zvažuje více možných variant řešení, které podrobně mapují všechny kladné i záporné stránky. „Po důkladném zvážení jsme nakonec vybrali variantu s tunelem, protože přes značnou finanční náročnost minimalizuje negativní dopady dopravy na okolní zástavbu i životní prostředí. Zvýšenou finanční náročnost stavby bychom navíc rádi pokryli z dotace,“ doplnil první náměstek hejtmanky Josef Knot s tím, že žádost o dotaci bude možné podat nejpozději do konce roku 2019.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…