Jihočeský kraj: I. ročník soutěže pro firmy, které zohledňují zaměstnávání lidí ve věku 55+

03.03.2020 12:01

Centrum sociálních služeb Emausy, Dansen a Rohde & Schwarz se staly vítězi I. ročníku soutěže Společnost přátelská zaměstnávání osob 55+. Ten se uskutečnil od června do listopadu 2019 a určen byl pro jihočeské firmy a instituce zohledňující zaměstnávání lidí v tomto věku.

Jihočeský kraj: I. ročník soutěže pro firmy, které zohledňují zaměstnávání lidí ve věku 55+
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

První zmíněná společnost obsadila I. místo v kategorii do 49, druhá v kategorii od 50 do 249 a třetí v kategorii nad 250 zaměstnanců. Celkem se do soutěže zapojilo 20 firem, které hodnotila osmičlenná komise. Vítězové získali keramické vázy, diplom a prostor k prezentaci v partnerských médiích v hodnotě 48 tisíc korun.

S projektem přišlo na zaměstnavatelský trh Ministerstvo práce a sociálních věcí v rámci své politiky Implementace stárnutí na krajské úrovni a Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů Společnost přátelská zaměstnávání lidí 55+.

Hejtmanka Stráská: Společnost by bez seniorů, jejich zkušeností a práce nefungovala

Hejtmanka Ivana Stráská na soutěži vyzdvihuje zejména to, že si všímá přínosů starších spoluobčanů pro naši společnost. „Často se, bohužel, setkáváme s tím, že jsou naši senioři přehlíženi. Přitom by ale tato společnost bez seniorů, jejich zkušeností a práce nemohla fungovat. Považuji proto za velmi dobrý krok, že oceňujeme firmy, které s nimi dokážou pracovat a využít jejich potenciál. Který jistě není malý. Všem zúčastněným firmám pak chci poděkovat za to, že je umějí zařadit do jednoho kolektivu s mladými a vytvářejí pro ně takové podmínky, že u nich zůstávají a jsou pro ně obohacením,“ zdůraznila hejtmanka.
Náměstkyně ministryně práce: Na úřadech práce je 52 tisíc uchazečů starších 55 let

Zastupující náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí Kateřina Štěpánková připomněla, že v současné době úřady práce evidují 52 tisíc lidí starších 55 let. Tedy čtvrtinu z celkového počtu. Pozitivní naopak je, že toto číslo postupně klesá. „Osoby starší 55 let tvoří, bohužel, jednu z hlavních skupin, které hledají na trhu práce uplatnění. Jejich zaměstnávání řeší řada firem u nás i v zahraničí. Proto si velice vážím podobných aktivit, jako je projekt Společnost přátelská zaměstnávání osob 55+, i všech, kteří se do něj aktivně zapojují,“ sdělila náměstkyně s tím, že je třeba odstraňovat předsudky, které mnohdy při zaměstnávání těchto osob panují.

Obdobně kladně hodnotí soutěž i ředitelka vítězného Centra sociálních služeb Emausy Martina Primaková. „Pracuje u nás zhruba 20 procent lidí starších 55 let. Snažíme se jim vyjít vstříc například v tom, že jim nabízíme zkrácený úvazek, možnost dalšího vzdělávání i propojení s mladší generací, která jim třeba pomáhá seznamovat se s novými technologiemi. Ti starší pro nás na druhou stranu znamenají stabilitu, spolehlivost a můžeme od nich samozřejmě čerpat i jejich zkušenosti,“ shrnula Primaková s tím, že za ocenění je velice ráda a váží si jej.

Jde o přípravu na demografický vývoj, kdy stárnutí populace zasáhne i oblast trhu práce

„Do soutěže Společnost přátelská zaměstnávání osob 55+ se mohli přihlásit zaměstnavatelé z jihu Čech, kteří zohledňují zaměstnávání lidí ve věku 55 a více let. A umožňují jim například flexibilní pracovní dobu či postupný odchod do důchodu. Kromě podnikatelských subjektů se soutěže mohly zúčastnit i státní a veřejná správa nebo neziskové organizace,“ připomněla koordinátorka projektu krajské politiky stárnutí Alena Bártíková z Ministerstva práce a sociálních věcí s tím, že dalším cílem projektu je osvěta v této oblasti a možnost poukázat na pozitivní potenciál v zaměstnávání starších lidí a odbourávání předsudků mnoha firem. V neposlední řadě jde také o přípravu na demografický vývoj společnosti, kdy postupné stárnutí populace zasáhne i oblast trhu práce.

Dalším smyslem soutěže je pak upozornit na to, že mnozí zaměstnavatelé nevidí skrytý potenciál starších pracovníků. „Právě oni mají více zkušeností, pracovních i životních, jsou flexibilnější, protože mají odrostlé děti, a chtějí se učit nové věci. Firmy, které pracují s těmito lidmi, vyzdvihují jejich loajalitu a zodpovědnost. Samozřejmě v některých oblastech, díky rozvoji technologií, potřebují pomoc,“ uzavřela Bártíková a poděkovala Jihočeskému kraji, který je jedním z partnerů tohoto projektu, za podporu.

Více o soutěži ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…