Jihočeský kraj: Trocnovské slavnosti nabídnou zásah hasičů, středověké souboje i potulného čajovníka

22.09.2016 10:50

Historický zásah hasičů, středověké souboje, komentované prohlídky muzea mapujícího dějiny husitského hnutí i okolí, Divadlo potulného čajovníka a mnoho dalších atrakcí nabídnou Trocnovské slavnosti. Ty se v areálu Památníku Jana Žižky z Trocnova u Borovan na Českobudějovicku konají v sobotu 24. září od 13 do 18 hodin. Vstup je zdarma.

Jihočeský kraj: Trocnovské slavnosti nabídnou zásah hasičů, středověké souboje i potulného čajovníka
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Trocnovské slavnosti

Nechybělo mnoho a areál v majetku státu mohl zaniknout. Zachránil jej kraj

Před časem ale nebylo daleko k tomu, aby se v místě Žižkova rodiště už obdobné slavnosti nekonaly. „Památník Jana Žižky se stal majetkem Jihočeského kraje v roce 2011, když o něj stát přestal jevit zájem. V případě, že by se jej neujala silná veřejnoprávní korporace, by mu hrozilo dramatické zmenšení a možná i likvidace. Zanikla by tak ojedinělá památka, která je důležitým připomenutím významných historických milníků na jihu Čech,“ zdůraznil hejtman Jiří Zimola s tím, že areál, který je ve správě Jihočeského muzea, skýtá mimořádné možnosti pro pořádání velkých akcí a je i nezanedbatelným potenciálem a přínosem pro rozvoj turistického ruchu.

Od roku 2011 stoupla v památníku návštěvnost téměř pětinásobně

Loni skončila v památníku rozsáhlá modernizace. Jejím hlavním důvodem byl nový pohled na husitskou dobu, i když více než 30 let stará expozice prodělala lehkou ideologickou očistu už po roce 2011. Zpřístupněna byla rovněž nová naučná stezka, která prochází celým areálem.

Kraj chce pokračovat v kultivaci a znovuoživení památníku i v budoucnu. Například na loukách ve spodní části areálu by mohl vyrůst archeoskanzen, jako replika vrcholně středověké vesnice.

Objekt muzea v Památníku Jana Žižky z Trocnova je otevřen od května do září. V roce 2011, tedy po přechodu pod kraj, sem zavítalo 1,7 tisíce lidí, loni už ale přilákal více než 7 800 milovníků historie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…