Jihomoravský kraj: Bezpečnostní rada vyhodnotila aktuální situaci v souvislosti s koravirem

02.03.2020 22:49

Dnes (v pondělí 2.3. 2020) ve 14:00 zasedala v brněnském sídle krajského úřadu Krajská Bezpečnostní rada Jihomoravského kraje (BR JMK), která vyhodnotila aktuální situaci v souvislosti s nákazou koravirem SARS-CoV-2.

Jihomoravský kraj: Bezpečnostní rada vyhodnotila aktuální situaci v souvislosti s koravirem
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Projednala:

  • informace o aktuální epidemiologické situaci ve výskytu onemocnění novým koronavirem;
  • úkoly z Bezpečnostní rady státu a Ústřední epidemiologické komise;
  • aktuální stav osobních ochranných pomůcek ve zdravotnických zařízeních zřizovaných JMK a počet lůžek k reprofilizaci;
  • doložení připravenosti jednotlivých složek integrovaného záchranného systému;
  • možnosti dalšího postupu při realizaci preventivních opatření výskytu onemocnění novým koronavirem

Krajská hygienická stanice informovala BR JMK, že aktuálně není v Jihomoravském kraji potvrzen výskyt nákazy koronavirem. Doposud bylo 9 osob testováno s negativním výsledkem a k dnešnímu dni byly odebrány tři vzorky na další testování, výsledky budou k dispozici během zítřejšího dne. KHS JMK získala veškeré informace o konkrétním případu pohybu studentky hospitalizované v Praze v souvislosti s nákazou koronavirem od Hygienické stanice hlavního města Prahy. Tyto informace byly bezprostředně prošetřeny pracovníky protiepidemického oddělení KHS JMK. Jedná se o epidemiologické šetření, které je obdobné jako u jiných nákaz.

Dvě osoby, které byly ve významném kontaktu s nemocnou osobou, byly ztotožněny a informovány. Po dobu následujících 14 dnů od posledního kontaktu s nemocnou se na tyto osoby vztahují karanténní opatření ve smyslu domácí izolace. V případě, že by se u těchto osob objevily klinické příznaky odpovídající definici onemocnění (tělesná teplota vyšší než 38 °C, kašel, dechová tíseň, schvácenost), budou tyto osoby telefonicky kontaktovat svého praktického lékaře, který zajistí další postup ve spolupráci s epidemiologem (bude zajištěn převoz na infekční oddělení a proveden odběr). Vzhledem k tomu, že nemocná osoba v Brně pobývala pouze krátkodobě, a to v noci z 28.2. do 29.2., v bytě Airbnb, byl okruh osob v kontaktu malý. Jednalo se o 2 osoby, kterým byla nařízena karanténní opatření. Karanténní opatření jsou vydávána osobě, jsou nařízena formou rozhodnutí KHS JMK o jejich nařízení a je zároveň vydán formulář pro zaměstnavatele a ČSSZ.

Dnešním dnem je zřízena speciální informační linka na KHS JMK určená pro ty osoby, které se vrátily z rizikových oblastí a pozorují na sobě příznaky onemocnění: telefonní linka 773 768 994. Krajská hygienická stanice apeluje na občany, aby se nejdříve seznámili s informacemi, které s touto problematikou souvisí, aby nedocházelo ke zbytečnému přetížení této linky na úkor závažnějších případů. Další informace ZDE.

V souvislosti s rizikem výskytu onemocnění vyvolaných novým koronavirem (COVID-19) byla KHS JMK sdělena informace ohledně připravenosti a opatření zdravotnických zařízení zřizovaných Jihomoravským krajem:

  1. Počet infekčních lůžek v Jihomoravském kraji - celkem 150 a 50 dětských lůžek
  2. Jako záložní možnost pro případ rozsáhlejší epidemie COVID -19 jsou připraveny tyto počty lůžek na různých odděleních zdravotnických zařízení JMK - celkem více než 300 lůžek

Informace od ostatních složek IZS (HZS JMK, PČR JMK, ZZS JMK): jsou aktuálně dostatečně vybaveny ochrannými prostředky na infekci COVID-19 –48.

Bezpečnostní rada JMK považuje rozsah dosud přijatých protiepidemických opatření za adekvátní, současné nastavení sběru potřebných údajů za efektivní a veškeré složky Integrovaného záchranného systému za plně připravené.

Další bezpečnostní rada kraje proběhne ve středu 4. 3. 2020 od 11:00 v návaznosti na jednání Bezpečnostní rady státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…