Jihomoravský kraj: Mezi Brnem a Jinačovicemi vznikne nová cyklostezka

01.09.2020 22:11

Na více než 22,5 milionu korun přijde výstavba cyklostezky mezi Brnem a Jinačovicemi. Radní Jihomoravského kraje na své pondělní schůzi vzali na vědomí registraci akce a rozhodnutí o poskytnutí dotace.

Jihomoravský kraj: Mezi Brnem a Jinačovicemi vznikne nová cyklostezka
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Projekt s celým názvem „Cyklostezka Brno – Jinačovice – Kuřim, úsek R1“ obnáší výstavbu téměř tříkilometrového úseku cyklostezky. Z 85 % bude hrazen z prostředků Integrovaného regionálního operačního programu (18,96 milionu korun), přibližně jeden milion doputuje ze státního rozpočtu a částkou 2,4 milionu korun přispěje Jihomoravský kraj. Nová cyklostezka by měla být cyklistům k dispozici na podzim roku 2021.

Cílem je aktivní zapojení Jihomoravského kraje na zvyšování podílu udržitelných forem dopravy (rozvoj cyklodopravy). Projekt řeší vznik nového úseku cyklostezky mezi obcemi Brno-Kníničky a Jinačovice v konkrétní délce 2,962 km v rámci území Integrované strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti (ITI BMO). Součástí cyklostezky bude i nová odpočívka (dřevěný mobiliář pro odpočinek chodců a cyklistů) a stojan pro 8 kol.

„Jde nám o to umožnit bezpečné spojení mezi obcemi pro cyklisty a pěší mimo komunikaci s motorovou dopravou. Jedná se o první úsek, na který bude v budoucnu navazovat úsek Jinačovice – Kuřim. Mezi těmito obcemi a městem Brnem, které v regionu působí jako přirozené regionální spádové centrum, se generují pravidelné proudy osob dojíždějících za prací, do škol a za službami,“ konstatoval náměstek hejtmana Petr Hýbler. Jak dodal, projekt navazuje na další plánované úseky cyklostezek, a bude tak rozšiřovat nově vybudovanou infrastrukturu cyklostezek o další úsek bezpečné cyklostezky v rámci uvedeného území. Bude také navazovat a propojovat mezinárodní dálkovou trasu EuroVelo 9 a národní cyklostezku trasu KČT č. 1 Pražská stezka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…