Jihomoravský kraj: Podpora od kraje směřuje ke knihovnám, archeologům i JAMU

17.12.2021 15:13 | Tisková zpráva

Celkem 17 milionu korun pro knihovny na jihu Moravy a 7,7 milionu pro archeology – krajští zastupitelé ve čtvrtek 16. prosince 2021 schválili jak dotaci na zajištění výkonu regionálních funkcí knihoven v roce 2022, tak dotaci pro Ústav archeologické památkové péče Brno. Stejně tak kraj 2 miliony podpoří Janáčkovu akademii múzických umění (JAMU).

Jihomoravský kraj: Podpora od kraje směřuje ke knihovnám, archeologům i JAMU
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

„Mezi regionální funkce knihoven patří i poradenské a vzdělávací služby, práce na statistikách knihovnických činností, vzdělávání knihovníků nebo pořádání seminářů nebo například pomoc při revizích a aktualizacích knihovních fondů a řada dalších,“ uvádí příklady náměstek hejtmana František Lukl. 

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí
O zajištění výkonu regionálních funkcí knihoven v Jihomoravském kraji se stará Moravská zemská knihovna v Brně, která je příjemcem dotace a dále částku rozděluje mezi dalších sedm regionálních knihoven: do městské knihovny v Brně, Břeclavi, Hodoníně, Kuřimi, ve Vyškově, Znojmě a Boskovicích.

Ústav archeologické památkové péče Brno, který byl zřízen Jihomoravským krajem, obdrží od kraje dotaci 7,7 milionu korun. „Jsme si dobře vědomi významu aktivit Ústavu archeologické památkové péče Brno, který výrazně přispívá ke zvyšování úrovně poznání a vzdělanosti v celém regionu. Současně provádí také vědecký výzkum v oblasti záchrany a ochrany movitých a nemovitých památek a zajišťuje pro území Jihomoravského kraje provádění neziskových záchranných archeologických výzkumů,“ vysvětluje význam podpory archeologů náměstek Lukl.

Jak následně dodává, zastupitelé schválili ve čtvrtek i další koncepční materiál – smlouvu o víceleté podpoře Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU), která je pořadatelem Mezinárodní soutěže Leoše Janáčka v Brně. „Tato mezinárodní soutěž je určena mladým interpretům do 35 let. Končí jeden cyklus víceleté podpory ze strany kraje a rozhodli jsme se v této podpoře pokračovat i pro roky 2022 až 2026. Kraj se podpisem smlouvy zaváže k poskytování finanční podpory celkové výši 2 000 000 – čili 400 tisíc korun pro každý rok uvedeného cyklu,“ vysvětlil podporu kraje náměstek Lukl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…