Jihomoravský kraj: Práce skončily. Domy i silnici v Bulharech chrání terasy z kamene a zeminy

29.09.2015 17:50 | Zprávy

Po roce od vyhlášení stavu nebezpečí mají Bulhary zpevněný svah, který po mnoho let ohrožoval rodinné domy i páteřní silnici přes obec. Na stabilizaci bylo použito třiačtyřicet tisíc kubíků zeminy na vytvoření teras, šestatřicet tisíc kubíků zeminy a dvanáct a půl tisíce kubíků kamene na zavezení starého koryta. Vzniklo nové rovnější koryto v délce asi 500 metrů, které se posunulo přibližně o 50 metrů dál od svahu.

Jihomoravský kraj: Práce skončily. Domy i silnici v Bulharech chrání terasy z kamene a zeminy
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

A to vše za 84 milionů korun díky dotacím ze Státního fondu životního prostředí, Evropského fondu regionálního rozvoje a Jihomoravského kraje. Práce na samotné stabilizaci svahu začaly v polovině listopadu 2014, a to po ukončení stavu nebezpečí, který vyhlásil jihomoravský hejtman Michal Hašek 17. září 2014 po deštích, při nichž se ve svahu pod domy opět objevily trhliny.

„Do projektu financovaného z evropských peněz přišla mimořádná situace. Prozatímní sanace stála více než 19 milionů korun, obec se obrátila se žádostí na kraj, abychom pomohli s financováním takzvaných neuznatelných nákladů. Po roce jsem přijel na úplně jiné místo. Koryto řeky je posunuto o desítky metrů, je zde uděláno obrovské množství práce. Dnes jsem popřál Bulharům, aby tato práce vydržela ne desítky, ale stovky let. Nešlo jen o čtrnáct domů, ale i o komunikaci, která zde vede a ve které jsou uloženy páteřní sítě,“ zdůraznil hejtman Michal Hašek.

Téměř měsíc zasedaly v Bulharech krizové štáby Jihomoravského kraje i Břeclavi jako obce s rozšířenou působností. Během této doby se hasičům ze Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru z Hlučína, profesionálům z celého kraje i dobrovolným hasičům podařilo zarostlý svah vykácet a stabilizovat. Použili téměř sedm tisíc kubíků lomového kamene. Práce stavbu nicméně prodražily o 19 milionů korun, které však z velké části pokryla navýšená dotace z Evropské unie a 5 milionů korun z Jihomoravského kraje.

Pak už mohla nastoupit firma, která během zimních měsíců vyhloubila nové koryto a postupně začala se zásypem starého. Následovalo vytvoření čtyř teras v délce asi 200 metrů pod 14 ohroženými domy. Práce na terasách skončily na začátku prázdnin.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…