Jihomoravský kraj: Práce skončily. Domy i silnici v Bulharech chrání terasy z kamene a zeminy

29.09.2015 17:50

Po roce od vyhlášení stavu nebezpečí mají Bulhary zpevněný svah, který po mnoho let ohrožoval rodinné domy i páteřní silnici přes obec. Na stabilizaci bylo použito třiačtyřicet tisíc kubíků zeminy na vytvoření teras, šestatřicet tisíc kubíků zeminy a dvanáct a půl tisíce kubíků kamene na zavezení starého koryta. Vzniklo nové rovnější koryto v délce asi 500 metrů, které se posunulo přibližně o 50 metrů dál od svahu.

Jihomoravský kraj: Práce skončily. Domy i silnici v Bulharech chrání terasy z kamene a zeminy
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

A to vše za 84 milionů korun díky dotacím ze Státního fondu životního prostředí, Evropského fondu regionálního rozvoje a Jihomoravského kraje. Práce na samotné stabilizaci svahu začaly v polovině listopadu 2014, a to po ukončení stavu nebezpečí, který vyhlásil jihomoravský hejtman Michal Hašek 17. září 2014 po deštích, při nichž se ve svahu pod domy opět objevily trhliny.

„Do projektu financovaného z evropských peněz přišla mimořádná situace. Prozatímní sanace stála více než 19 milionů korun, obec se obrátila se žádostí na kraj, abychom pomohli s financováním takzvaných neuznatelných nákladů. Po roce jsem přijel na úplně jiné místo. Koryto řeky je posunuto o desítky metrů, je zde uděláno obrovské množství práce. Dnes jsem popřál Bulharům, aby tato práce vydržela ne desítky, ale stovky let. Nešlo jen o čtrnáct domů, ale i o komunikaci, která zde vede a ve které jsou uloženy páteřní sítě,“ zdůraznil hejtman Michal Hašek.

Téměř měsíc zasedaly v Bulharech krizové štáby Jihomoravského kraje i Břeclavi jako obce s rozšířenou působností. Během této doby se hasičům ze Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru z Hlučína, profesionálům z celého kraje i dobrovolným hasičům podařilo zarostlý svah vykácet a stabilizovat. Použili téměř sedm tisíc kubíků lomového kamene. Práce stavbu nicméně prodražily o 19 milionů korun, které však z velké části pokryla navýšená dotace z Evropské unie a 5 milionů korun z Jihomoravského kraje.

Pak už mohla nastoupit firma, která během zimních měsíců vyhloubila nové koryto a postupně začala se zásypem starého. Následovalo vytvoření čtyř teras v délce asi 200 metrů pod 14 ohroženými domy. Práce na terasách skončily na začátku prázdnin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…