Jihomoravský kraj: Projekt se zaměří na odolnost stepních oblastí při změnách klimatu

24.09.2022 9:18 | Tisková zpráva

Jak se přizpůsobit změnám klimatu v panonských a stepních oblastech, řeší nový výzkum Univerzity v maďarské Soproni. Jihomoravský kraj se stane partnerem projektu, rozhodli ve čtvrtek (22. září 2022) zastupitelé.

Jihomoravský kraj: Projekt se zaměří na odolnost stepních oblastí při změnách klimatu
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Cílem projektu je navrhnout taková systémová agrolesnická řešení, aby byla krajina odolnější vůči suchu, záplavám, větrné či vodní erozi a dalším klimatickým změnám.  „Věříme, že pro nás budou výsledky výzkumu velmi cenné a pomůžou nám. Přírodní podmínky na jihu Moravy a budoucí scénáře, které řešíme třeba kvůli suchu, totiž přesně spadají do sledované oblasti zájmu,“ vyzdvihl náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí Lukáš Dubec.

Výzkumníci se soustředí na území náležící do Panonského a Stepního regionu – tedy Českou republiku, Maďarsko, Slovensko, Rumunsko a Ukrajinu.  Jednotlivé aktivity projektu budou probíhat na úrovni regionů a obcí. Na různých místech by se měly založit velké demonstrační plochy, kde se budou testovat navrhovaná opatření, GIS modely a tyto praktiky by se následně měly aplikovat v regionálním měřítku.

„Je skvělé, že projekt propojuje výzkumný, státní i soukromý sektor. Poznatky by se tak mohly povést rychle uplatnit v praxi. Navíc navazujeme na dřívější spolupráci se Společností pro Agrolesnictví a s Českou zemědělskou univerzitou v Praze a naši dlouhodobou snahu zmírnit dopady sucha a negativní vlivy očekávaných změn klimatu na zemědělskou krajinu,“ podotkl náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Jan Zámečník. V letech 2018 až 2020 byl Jihomoravský kraj aplikačním partnerem v projektu, který zkoumal legislativní podmínky v ČR a názory aktérů z jižní Moravy na nový způsob zemědělského hospodaření, kdy je možno na zemědělské půdě sázet a využívat kromě zemědělských plodin také trvalé porosty – stromy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…