Jihomoravský kraj: Zábavná Mendelapka připomíná památku významného genetika

24.07.2022 21:00 | Tisková zpráva

K 200. výročí narození Gregora Johanna Mendela vydal kraj aplikaci Mendelapka. Slouží k pobavení, ale i k pozvání na jižní Moravu, kde se odehrávaly genetikovy pokusy.

Jihomoravský kraj: Zábavná Mendelapka připomíná památku významného genetika
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Ve spolupráci s Masarykovou univerzitou, Mendelovým muzeem a zejména týmem z Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně vznikla zábavná aplikace s názvem Mendelapka, která je zdarma ke stažení na Google Play. Tříčlenný tým z Ateliéru herních médií vytvořil během několika měsíců jednoduchou aplikaci, která nemá ambice být vědeckým nástrojem, přesto z několika genetických principů vychází.

„Výsledkem naší práce je humorná aplikace, která má v důsledku navést primárně na osobnost samotného vědce, Mendelovo muzeum a vzbudit zájem o to, jak to s genetikou ve skutečnosti je,“ *představil novinku její spoluautor Vojtěch Vaněk.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9633 lidí

Dva lidé se postupně vyfotí a virtuální pokusná laboratoř jim na základě zachování podstatných genetických principů, jako je míchání barvy očí, vlasů a tvaru obličeje, vygeneruje možné podoby jejich potomků. „Vlastně jenom takový vtip, ale stejně si to vyzkoušíte. Cílem je připomenout výročí narození Mendela, který výzkumem genetiky výrazně předběhl svou dobu. A propojení s IT v Brně a na jižní Moravě dává smysl, protože v těchto odvětvích patříme mezi ty nejvyspělejší regiony v Evropě,“ uvedl* hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Brno dlouhodobě láká stále více zahraničních specialistů a odborníků, kteří přinášejí unikátní know-how. I aplikace je ukázkou toho, že kraj podobné projekty podporuje. Vědecké pokusy G. J. Mendela vznikaly v Augustiniánském opatství na Starém Brně, ve městě, kde ročně absolvuje na tisíc studentů IT oborů. Ti nacházejí uplatnění ve firmách a startupech.

„Dnes bychom řekli, že Gregor Mendel byl nejen vědec, ale též vynálezce a inovátor. Jeho geny v jihomoravském inovačním prostředí přetrvávají. Věříme, že kdyby žil Mendel dnes, naše výukově-zábavná aplikace by se mu líbila," dodal radní za oblast vědy, výzkumu a inovací Jiří Hlavenka. 

Verze pro IOS se v současné době dokončuje a brzy bude také k dispozici ke stažení zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…