Jihomoravský kraj dofinancuje svým školám nepedagogické pracovníky

24.02.2024 20:41 | Tisková zpráva

Krajské školy nepřijdou o uklízečky ani účetní. Jihomoravský kraj v krajním případě využije rezervy ze svého rozpočtu ve výši až 150 milionů korun na dofinancování platů nepedagogických pracovníků, které nebudou kryty ze státního rozpočtu. Kraj je zřizovatelem 179 škol a školských zařízení, takže se jedná o stovky pozic, například o uklízečky, účetní, školníky či ekonomické pracovníky.

Jihomoravský kraj dofinancuje svým školám nepedagogické pracovníky
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Debaty o spolufinancování regionálního školství ze zdrojů zřizovatelů se vedly na vládní úrovni už při sestavování krajského rozpočtu na rok 2024. Vedení Jihomoravského kraje se proto na podzim 2023 rozhodlo vytvořit rezervu ve výši 150 milionů korun, což dnes odpovídá výdajům na zhruba 15 % úvazků nepedagogických pracovníků na krajských školách.

„Chtěl bych především uklidnit všechny naše školy, ale i veřejnost, že rozhodně nenecháme propustit nepedagogické pracovníky na našich školách, čímž by došlo pochopitelně k omezení jejich činnosti. Ačkoliv z této situace nemáme radost, tak jsme se na možnou nutnost dofinancování připravili a v krajním případě poskytneme našim školám potřebné finanční prostředky,” uvedl Karel Jurka, radní Jihomoravského kraje pro vzdělávání.

Rozhodnutí předcházelo zaslání částí rozpisů rozpočtů školám ministerstvem školství, které určují možnosti financování úvazků části nepedagogických pracovníků pro jednotlivé školy. Na základě těchto dokumentů vyplynulo, že část úvazků napříč školami není financováno ze státního rozpočtu. Zřizovatelé, tedy i kraje, mají proto možnost buď tlačit na snížení nepedagogických zaměstnanců, nebo doplatit zbývající část mzdových nákladů.

„Primárně chceme stabilizovat naše školy, aby nemusely přistupovat k žádným razantním krokům a škrtům. Samozřejmě, pokud by MŠMT znovu snížilo finanční prostředky, tak bychom zjišťovali u jednotlivých škol, zda nejde některé typy služeb sdílet s jinou organizací,” dodal Jurka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…