Jihomoravský kraj zvažuje návrat k původnímu záměru obnovy S-centra

11.08.2022 9:27 | Tisková zpráva

Jihomoravští radní přijali usnesení, kdy vzali na vědomí informaci, že připravovaný dotační program obnova území po tornádu, který bude zahrnovat drobné změny, nebude umožňovat výstavbu nemovitosti narušené tornádem v jiném katastrálním území.

Jihomoravský kraj zvažuje návrat k původnímu záměru obnovy S-centra
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Rada kraje uložila odboru investic ve spolupráci s odborem sociálních věcí zpracovat návrh možností k realizaci původního záměru obnovy a modernizace S-centra v Hodoníně.

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

„Po jednání s ministerstvem pro místní rozvoj jsme se dozvěděli novou informaci, že v rámci dotačního programu obnova území po tornádu nemůžeme postavit plánovaný domov se zvláštním režimem pro seniory v Rohatci, proto zvažujeme návrat k původnímu záměru obnovy a modernizace poničeného S-centra,“ řekl hejtman Jan Grolich. „S ohledem na dnešní ekonomickou situaci si kraj nemůže dovolit připravovat tak velký projekt v Rohatci bez základní jistoty dotační podpory ze strany státu,“ dodal Grolich.

„Než dojde k obnově kapacity sociální služby Domova se zvláštním režimem na Hodonínsku, zajistili jsme větší podporu pro neformální pečující vyhlášením dotačního programu na podporu terénní péče v rámci území zasaženého tornádem. Ten nabízí zájemcům pomoc a péči o jejich blízké v domácím prostředí," doplnila radní pro sociální a rodinnou politiku Jana Leitnerová.

S-centrum se stavělo jako domov pro seniory před 20 lety, kdy zde byli umístěni lidé převážně samostatní a ve větší míře soběstační. V době tornáda tato příspěvková organizace poskytovala už 2 služby (domov pro seniory – 35 lůžek; domov se zvláštním režimem DZR – 106 lůžek). Na základě toho Zastupitelstvo JMK loni v červnu rozhodlo, že od 1.1.2022 tam bude pouze služba domov se zvláštním režimem, kde jsou klienti imobilní, případně s nějakou formou demence, a nároky na péči jsou pro ně úplně někde jinde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…